Ситуацията се обърна коренно, на 180 градуса. Борисов излезе от

...
Ситуацията се обърна коренно, на 180 градуса. Борисов излезе от
Коментари Харесай

Политолози: Ситуацията се обърна – преди година ГЕРБ бяха токсични, сега такива са ПП

Ситуацията се обърна радикално, на 180 градуса. Борисов излезе от изолацията и му би трябвало легитимация, минимум пред евроатлантическите сътрудници, а това минава естествено през ДБ-ПП. Преди една година ГЕРБ бяха токсични и никой не искаше да се коалира и да поддържа връзка с тях политически. В момента никой не желае да си поддържа връзка с „ Продължаваме промяната “.

Това разясниха в студиото на „ Добро утро, Европа “ политолозите Любомир Стефанов и Светлин Тачев.

В момента „ Продължаваме промяната “ нямат кой различен да ги поддържа за държавно управление, с изключение на ГЕРБ и те го схващат, счита Любомир Стефанов.
Това за тях е жизненоважно. Или сега показват воля с оглед изборите, които се задават. Те търсят еднаквост и в случай че не я намерят и не я изпълнят със наличие, тези 70 000 гласа, които изгубиха април месец, ще им се сторят като ария.
Любомир Стефанов, политолог

„ Вторият мандат е единствената алтернатива оттук нататък да се сформира някакво държавно управление. Тоест, мандат на ПП-ДБ, подсилен от ГЕРБ “, разяснява Тачев.

По думите му даже и да се намерят нужните гласове за държавно управление с първия мандат, това не основава едно устойчиво болшинство, което може да ръководи.

„ Това не е добре и за Борисов, тъй че съм песимистично надъхан “, добави той.
По-големият проблем е за ПП-ДБ, тъй като едно такова държавно управление на малцинството, което ръководи с поддръжката на ГЕРБ, постоянно може да попадне в плаващи болшинства и да бъде неодобрено когато и да е от ГЕРБ.
Светлин Тачев, политолог

Според Стефанов ГЕРБ сега са в огледалната позиция на Политическа партия.

За конституционна смяна приказват от предишния парламент, само че нищо не се свърши, разяснява политологът. По неговите думи не е политическа неточност да се желае оставката на основния прокурор.
„ На всички към този момент е ясно, че там пирамидата е сбъркана. Който и да сложим ще генерира това.

Прокуратурата, в случай че продължи да играе по тази тънка линия един ден да стачкува против Гешев, а идващия да му желаят оставката, ще си понесат следствията. Когато Конституцията я писаха преди 30г. нямаше подобен модел на прокуратурата. Този модел беше вкаран на второ четене от комунистическите прокурори и по този начин си остана 30 години. Експерти, гражданско общество и политици би трябвало да решим каква правосъдна система да имаме. Нямаме си доверие като жители и по тази причина не си представяме справедливостта “, разяснява Стефанов.

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР