Ситуацията с липсващите медикаменти в аптечната и болничната мрежа в

...
Ситуацията с липсващите медикаменти в аптечната и болничната мрежа в
Коментари Харесай

Меджидиев от Видин за недостига на лекарства: Липсват малко медикаменти

Ситуацията с изчезналите лекарства в аптечната и болничната мрежа в страната е овладяема, сподели във Видин министърът на опазването на здравето доктор Асен Меджидиев.

В понеделник-вторник в здравното министерство ще има цялостни резултати от инспекцията в складовете и ще е ясно какви са наличностите, ще е изяснено дали е поискана поръчка за изчезнали лекарства в аптечната мрежа и дали тя е отказана, добави здравният министър.

От през вчерашния ден той е на посещаване във Видин и персонално е ревизирал наличностите от медикаменти в няколко аптеки. Не е открил в аптечната мрежа на дунавския град липса на лекарства. Д-р Меджидиев бе безапелационен, че в страната има дефицит на доста малко лекарства и отхвърли медийната информация, че липсват 300 животоспасяващи медикаменти.

Той разяснява, че в действителност има усложнения за някои антибиотици и то за лекуването на деца, антипиретици, диабетни и антихипертензивни лекарства, само че още в понеделник то ще е преодоляно със зареждането им в аптечната мрежа и спомагателни доставки.

Министърът добави, че множеството от лисващите на пазара лекарства ги има в мрежата под друго комерсиално название, на разнообразни производители.

Той означи, че за избрани лекарства има дефицит в болничната мрежа, само че това е проблем не от през вчерашния ден, а от по-дълго време. На изчезналите медикаменти има заместители и лечебните заведения са задоволителни гъвкави, с цел да ги намерят и обезпечат за лекуване, сподели Меджидиев.

Здравният министър прикани фармацевтите да не продават медикаменти без рецепта, да не се основава суматоха. Той уточни, че казусът с дефицит на избрани медикаменти е в 25 страни от Европейския съюз, а също и че възбрана за експорт от България на лекарства не може да се наложи, не е законосъобразно, защото европейските конвенции са такива, че такава възбрана може да се постанова единствено при изключителна епидемиологична конюнктура.

Д-р Асен Меджидиев сподели в отговор на въпрос на Българска телеграфна агенция, че с управлението на видинската болница „ Св. Петка “ са разискали главния проблем за дефицита на медицински фрагменти и по какъв начин чисто мениджърски може да се помогне. Той добави, че са поели ангажимент здравното министерство да помогне на някои структури в здравното заведение, с цел да се подобрят изискванията на работа, да се придвижи по-ускорено планът за ремонта на незабавното поделение, за което сега текат разнообразни процедури.

При визитата си във Видин министърът е разговарял с кмета и регионалния шеф по какъв начин общината и региона могат да оказват помощ на многопрофилната болница за интензивно лекуване „ Св. Петка “ за решение на проблемите.

.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР