„Ситуацията с бежанците у нас е трудна и хаотична. Нашата

...
„Ситуацията с бежанците у нас е трудна и хаотична. Нашата
Коментари Харесай

Проф. Ивайло Дичев: Имаше голяма стратегическа грешка с вълната от бежанци

„ Ситуацията с бежанците у нас е сложна и безредна. Нашата администрация не е привикнала да борави с такива количества хора. Преди 7 години тук пристигнаха към 9000 души. Сега през страната минаха 300 000”. Това разяснява културният антрополог проф. Ивайло Дичев за „ Офанзива”.

„ Има обаче огромен прогрес. До огромна степен нашето общество узря. Имаше обаче и огромна стратегическа неточност в метода, по който се държахме с тази вълна и тя е, че си представяхме, че тези хора идват тук за малко”, сподели още той.

По думите му реакцията на обществото ни по отношение на преместването на бежанците е била „ типична за нас”.

„ Всяко нещо се трансформира в нервност. Реплика или по-скоро интонацията на Калина Константинова се трансформира във опция да се изсипят рецензии за това по какъв начин сме се държали с бежанцитие. И всичко хубаво от това, че обществото ни беше за образец, го оплескахме”, добави Дичев.

Той разяснява и подпалването на Културния център „ Иван Михайлов” в Битоля.

„ Като у нас има такива провокатори, които се пробват да спъват интеграцията на Северна Македония, по този начин има такива и там. Ванче Михайлов е доста противоречива фигура. В България той трансформира Вътрешна македонска революционна организация в терористична организация. Имало е от него поръчани многочислени убийства край София. Не знам за какво той стана емблема на културния дом там”, сподели проф. Ивайло Дичев. И добави: „ Провокациите се търсят и от едната, и от другата страна. Ние би трябвало да ги преодолеем”.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР