„Ситуацията с агресията в Украйна, в съчетание с устойчивата тенденция

...
„Ситуацията с агресията в Украйна, в съчетание с устойчивата тенденция
Коментари Харесай

Министър Иванов: С общи мерки на ниво ЕС трябва да гарантираме нашият продоволствен суверенитет


„ Ситуацията с експанзията в Украйна, в комбиниране с устойчивата наклонност за опазване на относително високи равнища на индустриалните разноски, слага съществени провокации пред българското земеделие и риболовство. За превъзмогването им ще са нужни незабавни, решителни и координирани дейности на равнище ЕС”. Това съобщи министърът на земеделието доктор Иван Иванов по време на среща на Съвета по земеделие и риболовство към Европейски Съюз. Той изрази признателност към Френското председателство за своевременното образуване на срещата за търсене на решения за европейското земеделие в тази невиждана,за модерна Европа, обстановка на война. Аграрният министър изрази съпричастност с украинския народ.

„ Подкрепяме Председателството по отношение на нуждата да се разпознават и задействат, където е оправдано, регулаторни лостове в Общата селскостопанска политика и други политики на Европейски Съюз, с цел да се усили европейският индустриален потенциал за селскостопански артикули и да се подсигурява нашият снабдителен суверенитет “, сподели още той.

Министър Иванов съобщи, че експанзията в Украйна неизбежно ще се отрази на българския пазар и на общия пазар на Европейски Съюз. Той изясни, че Русия е главен снабдител на зърнени и маслодайни култури за Турция и Египет. По думите му неспособност и/или безучастие от страна на Русия, само че и на Украйна, в обявяваните всеки месец държавни търгове от Египет, Алжир, Турция, Саудитска Арабия и други, безспорно ще докара до нараснало търсене и нараснал интерес към целевите пазари на Европейски Съюз.

Аграрният министър акцентира, че предвид на обезпечаването на продоволствената сигурност на целия Европейски Съюз, при най-песимистичен вид на развиване на обстановката на пазарите, страната ни счита, че следва да се подхващат ограничения за прекъсване на експорта за избран интервал от време на някои съществени първични материали от Европейски Съюз към трети страни (с изключение на Украйна), както е планувано в член 5 от глава „ Защитни ограничения “ на Регламент № 479 от 2015 на Екологичен потенциал и на Съвета по отношение на общите правила за експорт.

„ Като отчитаме безспорната непредвидимост на събитията, при извънредно неподходящо развиване на пазарната обстановка, съществува възможност да предложим Европейски Съюз да задейства други механизми, планувани в Договора за действие на Европейски Съюз, като се има поради член 36. Европейската комисия и страните членки следва да положат оптимални старания за попречване на далавера със селскостопански артикули, храни, торове и препарати, която е присъща в изискванията на война “, съобщи министър Иванов пред своите сътрудници.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР