Ситуацията по т.нар. линия на съприкосновение в Източна Украйна ескалира

...
Ситуацията по т.нар. линия на съприкосновение в Източна Украйна ескалира
Коментари Харесай

Източна Украйна е на прага на война

Ситуацията по така наречен линия на прикосновение в Източна Украйна ескалира внезапно с всеки изминал час. Украинската войска заяви, че към този момент има първа жертва на зачестилите в последните дни обстрели на сепаратистите от самообявилите се републики Донецк и Луганск. Убит е боец. Бунтовниците пък оповестиха, че разполагат с проекти за нахлуване от страна на въоръжените сили на Украйна. Заради покачването на напрежението немският министър на защитата Кристине Ламбрехт заяви, пред присъстващите на Мюнхенската конференция по сигурността, че Германия ще сложи в по-висока степен на подготвеност за деяние войските си в силите на НАТО за бързо реагиране, с цел да " защитят източноевропейските съдружници при положение на изостряне на напрежението с Русия, заяви министерството на защитата в Берлин, представено от Ройтерс. Решението е взето в тясно съдействие с най-висшия боен пълководец в алианса и съдружниците.

Киев и силите на сепаратистите не престават и през днешния ден да си разменят взаимни обвинявания в нарушавания на Минското съглашение за помирение от 2015-та година. Бунтовниците в Донецка област настояват, че няколко десетки снаряда са били изстреляни по тяхната територия, а украинската войска заяви за 19 нарушавания на примирието, съобщи ДПА. 

Вчера украинските управляващи оповестиха за 66 нарушавания на примирието от страна на сепаратистите в деня, в който пък те започнаха всеобща евакуация на дами, възрастни и деца. А през днешния ден, водачите на Донецк и Луганск издадоха укази за всеобща готовност. По последна информация над 10 000 души към този момент са изведени и ориентирани към съветската Ростовска област. Според върховен чиновник от руската Държавна дума през днешния ден по обед пристигналите в Ростовка област са към 36 хиляди души. 

А през днешния ден, водачите на Донецк и Луганск издадоха укази за всеобща готовност. В Луганск даже влезе в действие възбрана, съгласно която мъжете на възраст от 18 до 55 години нямат право да напущат региона.

От няколко дни Киев упреква сепаратистите в провокации и твърди, че все пак няма проекти да стартира въоръжен спор. 

Лидерите на сепаратистите обаче приканиха през вчерашния ден хората да бягат, като обосноваха апела си със опасността от нахлуване от страна на украинските държавни войски. Украинските военни още веднъж обявиха, че не възнамеряват атака против сепаратистките региони. 

Малко след издадените през днешния ден укази за готовност националната милиция в самопровъзгласилата се Донецка република разгласява проект за " нахлуване на въоръжените сили на Украйна в Донбас ".

" Три артилерийски бригади на украинската войска възнамеряват да нанесат масиран огневи удар с ракетна и оръдейна артилерия,  Те имат намерение да унищожават военни и цивилни обекти на територията на ДНР със самолети, хеликоптери и безпилотни летателни апарати. ", настояват от националната милиция.

Според сепаратистките водачи в ДНР настъплението на въоръжените сили на Украйна е планувано от три посоки: Краматорск-Дебалцево, в посока Азов, в посока Луганск, съгласно ДНР. Те настояват, че в първия случай ще бъде нанесен удар с танкове, въздушно-щурмови бригади и артилерийски бригади на Въоръжените сили на Украйна, с цел да се доближи границата с Руската федерация.

В азовско направление, съгласно полицията, благодарение на военноморски сили и артилерия " се възнамерява да се доближи до линията Иловайск-Уляновское и да се развие нахлуване по съветската граница в посока Красни Луч. "

В посока Луганск въоръжените сили на Украйна ще проведат " лимитирани настъпателни дейности със силите на мотопехотните и механизираните бригади. " Целта на това нахлуване е да блокира автомагистралата Луганск-Дебальцево М-30, да развие настъплението в дълбините на защитата на ЛНР, да премине в посока Красни Луч и да се свърже с групата Юг, настояват още от ДНР и прибавят, че поо време на военните дейности се възнамерява обграждане и блокиране на огромни обитаеми места Донецк, Луганск, Горловка, Алчевск.

Украйна към момента не е излязла с формален коментар по тези изказвания. В същото време украинският президент Володимир Зеленски е на конференцията по сигурността в Мюнхен, където има намерение да остане единствено няколко часа и да се завърне назад в Киев.

В самопровъзгласилата се Луганска национална република държавните организации и предприятия са преведени във военновременен режим, а военният комисар подреди на всички задължени на военна работа да дойдат в мобилизационните пунктове.

На този фон руският президент Владимир Путин даде началото на военни учения с присъединяване на силите на нуклеарната триада, заяви за РИА Новости прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков.

Заедно с беларуския си сътрудник Александър Лукашенко Путин наблюдава от ситуационния център изстрелването на балистични ракети.
Според министерството на защитата маневрите са авансово планувани и в тях вземат участие военнослужещи и средства на Въздушно-космическите сили, на Южния боен окръг, на ракетните войски със стратегическо предопределение, а също на Северния и на Черноморския флот.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР