Ситуацията на полско-беларуската граница, предизвикана от режима на Александър Лукашенко

...
Ситуацията на полско-беларуската граница, предизвикана от режима на Александър Лукашенко
Коментари Харесай

Полското посолство у нас: Ситуацията на границата ни с Беларус, предизвикана от режима на Александър Лукашенко, остава напрегната

Ситуацията на полско-беларуската граница, провокирана от режима на Александър Лукашенко за дестабилизация на Европейския съюз, остава напрегната и продължава да се трансформира динамично. Това се споделя в позиция на полското посолство в България.

Ето какво още се споделя в нея:

Ежедневно се стига до провокации. Полските гранични чиновници са атакувани от мигранти, подкрепяни от беларуските служби. Всеки ден опитите за нелегално прекосяване на границата наброяват приблизително по към 100. Това число може бързо да се усили, защото в беларуски логистичен център, намиращ се до самата граница с Полша, са настанени 1000 бежанци (в това число 150 деца), които служат като неизказана опасност за нова ескалация на обстановката.

От началото на годината до 12 декември полската Гранична полиция е записала 38 796 опита за нелегално прекосяване на полско-беларуската граница. 33 208 от тях са били предотвратени. За съпоставяне, през цялата 2020 година са били регистрирани единствено 88 опита.

В интервала 6-12 декември Гранична полиция е записала 570 опита за нелегално прекосяване на полско-беларуската граница. Седмица по-рано те са били 501. От предходната седмица броят на опитите е намалял доста и е съпоставим с този от началото на август т.г.

Миналата седмица ФРОНТЕКС разгласи статистика, касаеща източната граница на Европейски Съюз. Европейската организация заяви, че през тази година случаите на нелегално прекосяване на границата наброяват съвсем 8 000, т.е. тринадесет пъти повече в сравнение с през 2020 година и съвсем дванадесет пъти повече в съпоставяне със същия интервал от 2019 година Повечето лица, пробвали се да преминат този маршрут през 2021 година, са жители на Ирак, Афганистан и Сирия.

При защита на външната граница на Европейски Съюз с Беларус Полша е подпомагана от бойци от Англия и Естония. Скоро ще стартира градежът на гранично оборудване, което има за цел да защищити границата на Полша и Европейски Съюз и да пресече противозаконната миграция.

Ситуацията на границата сред Полша и Беларус бе разисквана на 16 декември на срещата на върха на държавните и държавните ръководители на страните-членки на Европейски Съюз. Европейските водачи означиха приемането (на 13 декември) на петия транш от наказания против Беларус, както и осъдиха инструментализацията на мигрантите от страна на режима на Лукашенко. Обърнаха внимание на финансовата поддръжка на Европейски Съюз за подсилване сигурността на границата с Беларус, както и подчертаха нуждата от приемане на правни принадлежности в поддръжка на страни, изложени на риск от хибридни офанзиви с потреблението на мигранти.

Актуална информация за обстановката на полско-беларуската граница, както и фотоси и видеоматериали за евакуиране, могат да бъдат открити (на британски език) на уеб страницата https://www.gov.pl/web/border
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР