Ситуацията на пазара с горива нагледно разкри дефектите в икономиката

...
Ситуацията на пазара с горива нагледно разкри дефектите в икономиката
Коментари Харесай

Малките търговци на горива: Държавата да спре износа на горива |

Ситуацията на пазара с горива образно разкри дефектите в стопанската система ни и разреши психозата да обхване обществото ни. Сферата на горивата постоянно е била деликатна тематика и поради създалата се обстановка, страната би трябвало да влезе в ролята си и незабавно да реагира с ограничения. Това съобщи Георги Тенев, правист на Асоциацията на дребните, самостоятелни търговци на горива (Асоциацията на дребните бензиностанции).

Според него би трябвало да се приложат навременни и съответни ограничения от държавното управление като ограничение на износа на горива, разработване на методика за заслужено дистрибутиране на количества артикули от Държавния запас, прекъсване на някои условия в Наредбата за горивата и Закона за силата от възобновими източници, до момента в който се успокои ситуацията.

„ Ситуацията е такава, тъй като заради редица ограничавания страната остана без други възможности за доставка на горива. Това идва от изкривената конструкция на пазара, поради неприятната нормативна уредба, която води до монопол и неналичието на конкуренция ", съобщи Тенев.

Комисията за защита на конкуренцията към този момент има не една кореспонденция по тематиките, тъпо, че няма и резултати. Често безусловно идентичната ценова политика на " огромните " на пазара припомнят на съгласувани практики, които изкривяват картината и цените.

Асоциацията предлага незабавно да бъде изменена нормативната уредба, която да либерализира още повече пазара. Готови сме на срещи с премиера Кирил Петков и да спомагаме за разрешаването на проблемите в бранша, сподели Тенев.

Като последна мярка могат да бъдат освободени количества горива от Държавния запас. Но преди този момент би трябвало да бъде създадена вярна методика за дистрибутиране на горивата от него. В противоположен случай количествата от запаса могат да попаднат не в потребителите, а в един производител или търговец, изясни Георги Тенев.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР