Ситуацията на Булгаргаз“ е много тежка, но тя е тежка

...
Ситуацията на Булгаргаз“ е много тежка, но тя е тежка
Коментари Харесай

Илиян Василев: Докато Булгаргаз не се приватизира, той постоянно ще бъде играчка на политици да се занимават с газовия въпрос

Ситуацията на " Булгаргаз “ е доста тежка, само че тя е тежка точно поради неговите дейности по време на ексминистъра Росен Христов, изключително по отношение на контракта на " Боташ " и " Булгаргаз “, при който всеки ден " Булгаргаз “ употребява ли или не употребява, процентът на прилагане евентуално е по-малък от 25% за всичкото време на потенциалите, които той е заел от " Боташ ", само че по тази причина всеки ден заплаща по половин милион за ангажиране на потенциала. Това сподели за аудиокаста " Това е България " на " Фокус " Илиян Василев, някогашен дипломат на България в Москва, в този момент енергиен специалист и политически анализатор.

" Тези средства източват " Булгаргаз “ и то по трагичен метод. Второто нещо, той беше министър, и то дълго време беше министър, а по негово време се случиха нечувани неща. Първо, в " Булгаргаз “ откакто смени всичките управления там, които имаха, и президентът си постави негов човек, " Булгаргаз “ изначало имаше проблем с ангажирането на слотове на терминал в Ревитуса, по-късно получи три слота за цялата година, които обаче не употребява, и продължи по негово време да вкарва съветски газ. И с цел да не излезе, че той го вкарва, го вкарва през гръцки компании. Тая скица той я направи. И в този момент да се възмущава, е двуличие. Тежки са проблемите, фактически съветски газ влиза в България, внася го компанията на " Литаско “ и един български известни предприемач – те вкарват сякаш за потребностите на рафинерията, само че размерите, които вкарват, са доста по огромни. И в този момент тук идва казусът със обстановката на " Булгаргаз “ и на българските консуматори: за какво газът е безценен. Ами ето, 1/3 от природния газ влиза от Азербайджан. Това е най-евтиният природен газ и при него цените са стабилно по 30 евро на мегаватчас. 30 евро значи под 60 лв.. За да направи контролирана цена, забележете, контролирана цена на КЕВР би трябвало да бъде цена, която пази потребителя, а се оказва, че до момента в който на борсата цената е 56-58 лв., т.е. борсата към този момент се е интегрирала и синхронизирала със западните тържища, изключително тази, която употребява за  газовите договорите ETF, то контролираната, предпазената цена, която КЕВР ни дава, е над 70 лв.. И единственото разумно пояснение е: откакто имаме компонентата 1/3, което е азерски газ, другият газ, който " Булгаргаз “ купува, е доста над борсовата цена ", разяснява Василев.

Защо не можем да използваме договорът с " Боташ “ и той се оказва нездравословен за България?

" Този контракт не е в никакъв случай имал действителната, практичната цел да усили вариативността, гъвкавостта на снабдяването с полутечен природен газ главно. Неговата съществена цел беше да помогне стратегически, тъй като нашият президент се занимава с геостратегия, геополитика. Той в комерсиалните каузи не е много изкушен, само че още повече той назначи за началник на " Булгаргаз “ - човек, който няма необикновен опит в тази сфера. И главната цел беше: в последна сметка в този тристранен протокол, който направиха с " Булгартрансгаз “ да се разреши на " Боташ “ да има достъп през България до пазарите на северозапад от нас, като се стартира: Сърбия, Унгария, Германия, Австрия и така нататък И в отсъствието на междусистемно съглашение, когато се подписваше контракта, то естествено, че няма никаква конкуренция. И заради тази причина господин президентът просто се изкуши като доста политици. То това е казусът с " Булгаргаз “, аз по тази причина споделям, че до момента в който не се приватизира, той непрекъснато ще бъде играчка на политици да се занимават с газовия въпрос ", разяснява енергийният специалист.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР