Ситуацията е доста сложна. Винаги съм казвал, че с ГЕРБ,

...
Ситуацията е доста сложна. Винаги съм казвал, че с ГЕРБ,
Коментари Харесай

Мартин Димитров пред ФАКТИ: Няма какво да правим заедно с ГЕРБ, БСП и ДПС

Ситуацията е много комплицирана. Винаги съм казвал, че с ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи няма какво да се прави дружно. В момента и трите партии имат блокираща квота. Това извънредно доста усложнява ситуацията. Аз персонално считам, че в случай че се стигне до последващи избори, това не е проблем. Може да се окаже решение ". Това съобщи пред ФАКТИ икономистът Мартин Димитров, определен за депутат от гражданската квота на " Демократична България " в София, 24 МИР. Това се случи, макар че Димитров бе подложен като пети в листата на обединяването в 24 МИР. Той получи 4014 преференциални гласа, с които направи разбърквания в листата.

" Също по този начин за тези избори е значимо да отчетем сериозното гражданско присъединяване в листите на " Демократична България ". Визирам и Петър Славов, и Георги Ганев, което доста оказа помощ за софийския, само че и за националния резултат. Така че, в случай че се стигне до нови парламентарни избори това при избрани условия и при вярно държание може да усъвършенства обстановката ", добави той.

" Очаквах висок резултат в София. Промяната постоянно стартира от столицата и разгадавам тази смяна да се разпростре и в останалата част от страната. Видя се, че тези избори бяха един тип избор на съмнение и към ГЕРБ, и към Българска социалистическа партия. Така го виждам аз. Хората търсят нов път. В този смисъл има положителни вести, само че това е единствено началото ", разяснява за медията ни Мартин Димитров.

Зададохме му и въпроса дали е допустимо, в случай че има нови избори, ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи да бъдат още по-отслабени, а опозиционните обединения като " 'Демократична България ", " ИТН " и " Изправи се! Мутри вън! " да отбележат още по-голям напредък, а той ни отговори по този начин:

" Възможно е. Зависи от държанието, от свършената работа, от адекватността на решенията. Тоест, изцяло е допустимо, в случай че се изиграят вярно картите. Дали ще бъдат изиграни вярно - ще забележим. Ситуацията е задоволително комплицирана, само че такава опция съществува, тъй като се намираме в един обаян кръг на ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи. Ако не е ГЕРБ е Българска социалистическа партия, в случай че не е Българска социалистическа партия е ГЕРБ към този момент толкоз години. Поради това сме най-бедните в Европейския съюз. Нашата цел би трябвало да е да излезем от този обаян кръг. Докато не излезем от този обаян кръг ще си стоим последни в Европейски Съюз ".

Разбира се, не подминахме и въпроса за първите законодателни начинания, с които има намерение да се захване Мартин Димитров:

" Много значим ми се коства въпросът за гласуването, т.е. нужните промени в Изборния кодекс. Аз не преставам да упорствам за отдалечено електронно гласоподаване. Знам, че то е обвързвано и с други въпроси, като да вземем за пример по какъв начин ще се осъществя електронната идентификация. Като виждам грешките в протоколите, като виждам сложността да гласоподават стотици хиляди наши сънародници, дори бих споделил два милиона българи в чужбина, не преставам да упорствам за отдалечено електронно гласоподаване, което го има в Изборния кодекс, само че беше на процедура отсрочено за неопределен срок. Това ми се коства един от доста, доста значимите въпроси, за който и в къс парламент може да се търси някакво решение. Ако не може за къс интервал да се откри решение, съм за гласоподаване по пощата, което да стартира много преди самата дата на изборите.

За да променим България би трябвало да осигурим доста по-голямо присъединяване на хората в изборния развой. Видяхме, че на 4-ти април гласоподаваха под 50% от хората. Част от обществото има своето изцяло разумно опрощение - има пандемия, има риск. За това би трябвало да осигурим отдалечено електронно гласоподаване, с цел да има по-сериозна представителност. Представете си, в случай че гласоподават 60-70% (Това би трябвало да бъде задачата. Че и повече), какъв брой по-голяма представителност би имало на българския парламент. Ако и тези 2,5 милиона българи в чужбина могат елементарно да гласоподават, какъв брой по-реална власт би имало едно такова Народно заседание, представлявайки повече хора. Това ми се коства най-важният въпрос, който би трябвало да бъде решаван. Иначе, несъмнено, и всичките ни антикорупционни дейности - като да вземем за пример инспекцията на КТБ, за какво позволиха това безсрамие " Руски поток ", за какво похарчиха 3.3 милиарда, за какво я няма гръцката връзка. Само очаквам да вляза в Народното събрание, с цел да ги стартирам по всичките тези тематики ".

На финала на диалога с него изкоментирахме тематиката за лустрацията, в подтекста на това, че в обществото се чуват подканвания да се сформира държавно управление от партиите, които до неотдавна бяха извънпарламентарна съпротива, подкрепени от гласовете на Българска социалистическа партия:

" Ние сме прокарали закон за " мека " лустрация, който не се ползва (б.р. законът бе прокаран от Мартин Димитров, адв. Петър Славов и Методи Андреев в 43-ото Народно събрание). Това е друга тематика, по която ще запитвам незабавно - за какво няма приложение. Проблемът е, че отвън " Демократична България " всички издигнаха сътрудници на Държавна сигурност за народни представители. Лошото е, че отвън моите сътрудници не виждам кой би ни подкрепил по тематиката " лустрация ", тъй като издигайки такива претенденти индиректно всички тези партии споделят, че нямат проблем с сътрудниците на Държавна сигурност. Тоест, това явно е проблем единствено за нас.

Аз настоявам, че Държавна сигурност продължава да дърпа значими конци в обществото, да взе участие интензивно в ръководството и да пречи на европейския и натовския път на България. Затова ние би трябвало да продължим с лустрацията, само че ще бъде много комплицирано, тъй като виждам, че Държавна сигурност има положително за нея наличие на всички места. Всички видяхме листите на партиите, на всички места вземат участие сътрудници на Държавна сигурност, като се изключи " Демократична България ". Стряскащо е, че са на всички места. Обясняват ни някои, че ги нямало към този момент, че било стар въпрос. Те бяха във всички листи, по какъв начин ги няма?. При нас бяха взети специфични ограничения, с цел да не се случи това ".

" Докато не се случи същинската лустрация тези хора ще пречат и ще вземат участие тайно и прикрито в дълбоката страна и ще пречат на развиването ни като страна ", безапелационен бе Мартин Димитров.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР