Sito Studio в партньорство с Фондация Рийчаут представят:Магията Цианотипия“ –

...
Sito Studio в партньорство с Фондация Рийчаут представят:Магията Цианотипия“ –
Коментари Харесай

„Магията Цианотипия“ – групова изложба на деца бежанци и мигранти, резултат от работата им с популярни български фотографи

Sito Studio в партньорство с Фондация Рийчаут показват:

„ Магията Цианотипия “ – групова галерия на деца бежанци и мигранти, резултат от работата им с известни български фотографи

Откриване: 27.06.2022 година (понеделник), 18:30
Кога: 27.06 – 07.07.2022 година
Къде: Гьоте-Институт България

На 27 юни 2022 година (понеделник) от 18:30 в Гьоте-Институт България ще бъде открита груповата галерия “Магията Цианотипия ”. Заедно с фотографите Иван Дончев, Боряна Пандова и Михаил Новаков, екипът на Sito Studio и Фондация Рийчаут реализираха серия от креативен работилници с техниката цианотипия. Резултатът от тази забавна колаборация е галерия от фотографии, фотографски зинове и портрети на група деца бежанци и мигранти от Иран, Ирак, Мароко, Сирия, Русия, Украйна.

Работилниците се състояха в интервала ноември 2021 – юни 2022 година и срещнаха младите създатели с фотографията като изкуство, потопиха ги в тази образна магия и очарованието на опита. Като продължение на фотографските работилници, децата получиха черно-бели фотоапарати за еднократна приложимост, с които да снимат своето всекидневие, тук и в този момент. Тяхната история ще бъде разказана в сбирка от мини-книжки, фотографии и портрети, направени като тонирани цианотипии.

“Повечето бежанци и мигранти изпитват усложнения с консолидираното си в обществото. Почти никой не мисли за тях, защото идват от непознати за нас земи. Последните месеци следим още по-силно разделяне на обществото – от една страна, виждаме необятна гражданска поддръжка към новодошлите бежанци, а въпреки това, предразсъдъците, че те вземат работата на локалните, както и че желаят единствено да получават помощи, са част от всекидневието ни.

Истината е, че с изключение на украински бежанци, в страната ни има доста такива от по-далечни страни, които остават невидими, а имат същите потребности, заслужават същата поддръжка, обучение и банкет в обществото. Благодарение на фотоапаратите, с които децата снимаха, ние можем да се докоснем до техния живот, да забележим всекидневието им и света през техните очи. Снимките и портретите на децата са показани посредством зин-книжка и тонирани цианотипии. “ – споделя мениджъра и на плана и създател на Сито Студио, Надежда Георгиева

“Бежанците и мигрантите, изключително децата, са един непокътнат и необработен океан от човешки гений и капацитет. Чрез повишение достъпа до гъвкави и приобщаващи благоприятни условия за учене, ние използваме този капацитет и трансформираме общността. ” – споделя Кристина Гологоганова, изпълнителен шеф на Фондация Рийчаут.

“За огромни и дребни, намиращи се в изолираност, персоналната снимка играе утвърждаваща роля. Означава те, виждаш се прекрасен, че те има. “ – споделя Боряна Пандова, един от фотографите в плана.

Малко предистория за децата

Организаторите работят с 15 деца бежанци и мигранти в учебна възраст, които към момента едва владеят български език. Това затруднява общуването им и не им разрешава да пълноценно да се свързват с другите. В плана те включват осем момчета и седем девойки, които са записани за първа или втора година в българско учебно заведение. Те са мощно стимулирани да продължат да развиват езиковите си компетентности, както и да продължат образованието си.

Майчиният език на децата е арабски или фарси, като някои от тях употребяват и британски. Всички са от фамилии, които са решили трайно да се устроят да живеят в България. Нивото на притежаване на български език на родителите е по-слабо от това на децата, заради което те изпитват съществени усложнения да им оказват помощ непосредствено. В страните си по генезис някои от тях са приключили висше обучение, други приблизително, само че има и такива, които заради традициите и обстановката в съответната страна са посещавали учебно заведение единствено няколко години или въобще не са. Това надлежно улеснява или затруднява ученето на нов език. Тези от тях, които познават просветителния развой и са взели участие в него, се ориентират по-бързо в живота в българското учебно заведение.

Също по този начин децата бежанци имат съществени усложнения да посещават извънкласни занимания или да се включват в разнообразни културно-образователни действия както заради материалните усложнения, които изпитват фамилиите им, по този начин и заради слабото притежаване на български език от родителите им – това им пречи да търсят благоприятни условия и достъп за децата си. От друга страна, доста рядко се оферират културно-образователни и изобретателни действия за тази група деца.

По време на работата по плана и поради настоящите събития, в работилниците се включват още три деца (от Украйна и Русия).

Проектът е осъществен с финансовата поддръжка на Национален фонд „ Култура ”.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

Присъединете се към формалното събитие и следете всички детайлности:

За студиото

Споделено студио, отдадено на образование, разпространение и вдъхновяване на фенове и актьори в разнообразни артистични печатни технологии като ситопечат, цианотипия, линогравюра. Неговата задача е да срещнем артистите и публиката с другите техники, да им помогнем да навлязат в тях и да ги подкрепим в креативните им упоритости.

За Фондация Рийчаут

Организацията е основана, с цел да поддържа деца в риск с оглед подсигуряване на тяхното благоденствие, пълноценна интеграция в обществото и развиване на самостоятелните им качества. Фондация Рийчаут развива и реализира стратегия за извънучилищна просветителна поддръжка на деца бежанци и мигранти.

За водещите на работилниците

Иван Дончев, водещ работилници и портрети

Иван Дончев е фотограф на свободна процедура с интерес към театралната и театрална снимка. Изучавал снимка в НАТФИЗ „ Кр. Сарафов “ в интервала 2003 – 2007 година През последните 15 години е снимал и документирал над 200 театрални постановки. Участва в редица обществено ангажирани планове на Театър „ Цвете “, съдружие „ Биведа “, фондация „ Ден Гри “. Партнира на екологичните организации „ За Земята “ и „ Грийнпийс “ България, като документира техните действия и акции по запазване на околната среда.

Боряна Пандова, водещ работилници и портрети

Визуален актьор, който живее и работи в София. Образованието ѝ минава през театъра, срещата с който я довежда до нейната безапелационна обич към фотографията и видеото. Във образния почерк на творбите си резервира чувството за игра и прекарване онлайн, присъщи за театралните изкуства. В последните години фокус на образните ѝ проучванията стават „ Обектите на невниманието “.

Михаил Новаков, водещ работилници и селектор на фотоси за зинове

Фотографиите на Михаил Новаков се базират върху една богато развита традиция на цветното, съвсем кичово писмено наблюдаване на ежедневния битов нонсенс, стартирана от Мартин Пар още през 1980-те. Това, което отличава изображенията, е откровеното любознание към света в близост, леката подигравка към средата и към самия себе си и усетът за хубостта на парадокса.

Надежда Георгиева

Aктивен ситопечатар и водещ на работилници, обучил над 300 участници в Sito Studio до момента и провел редица демонстрации по ситопечат пред публика от всички възрасти. Притежава богат опит в образуване на събития и водене на групи от хора. Илюстратор и графичен дизайнер на свободна процедура.

Яни Розалинов

Водещ на работилници по цианотипия в Сито Студио и редица други арт пространства, фен фотограф и движимост откривател на различни фотографски процеси.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР