Системното решение на проблема със замърсения въздух е да има

...
Системното решение на проблема със замърсения въздух е да има
Коментари Харесай

Трайчо Трайков: Горенето на дрехи и гуми е изолиран проблем

Системното решение на казуса със нечистия въздух е да има забележителен надзор върху равнищата на замърсяване от всеки автомобил. Това сподели в ефира на bTV някогашният министър на стопанската система енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

Той има концепция системата за премерване да бъде обвързвана с КАТ и водачите, чиито коли мощно замърсяват въздуха, да бъдат глобени.

Проблемът за повишените фини прахови частици нямало да се реши с понижаване на цената на билетчето за градския превоз. Според Трайков главните източници на замърсяване са промишлеността, превозът и отоплението.

Преди десетилетия най-големият замърсител на въздуха бил заводът "Кремиковци ". Тогава освен, че замърсяването било по-висок, а и не се уведомило за него, сподели Трайков.

"Горенето на облекла и гуми - това са проблеми, само че са по-изолирани случаи ", разяснява Трайчо Трайков и добави, че това е дребна част от замърсяването, а по-голямата идва от горене на въглища и на мокра дървесина.

Газификацията би била сложна, само че това е в посока на някакво решение, по думите на някогашния министър.

"Това е въпрос на държавна политика. Това е непрактично решение, тъй като хората, които се нуждаят са небогати и нямат газова апаратура и газови уреди. Когато отоплението е на газ и с централно топлоподаване - тогава ще се усъвършенства въздухът на София ", изясни Трайков.

Той призна, че всяка година у нас умират повече хора, поради затруднения от мръсния въздух, в сравнение с умират по пътищата. "Това е проблем признавам ", съобщи Трайков.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР