Системата за ранно предупреждение при извънредни ситуации и бедствия BG-ALERT

...
Системата за ранно предупреждение при извънредни ситуации и бедствия BG-ALERT
Коментари Харесай

Системата за ранно предупреждение BG-ALERT стартира през 2024 г.

Системата за ранно предизвестие при изключителни обстановки и бедствия BG-ALERT ще бъде въведена при започване на идната година и няма аргументи за закъснение на процеса. Заключението беше направено след днешното ѝ последно тестване в цялата страна. Кога тъкмо би трябвало да бъдат изпращани известия и по кое време ще бъдат налагани санкции на тези, които го вършат без причина - критериите ще бъдат разказани в специфична разпоредба.
Прочетете още
Между 12:00 и 12:30 ч. мобилните телефони в цялата страна издадоха тон за паника. До жителите беше изпратено тестово предупредително известие.

- Стреснахме се. Първоначално не разбрахме от кое място идва звука.

- Аз съм " за ", тъй като съм живял в чужбина и там такава система съществува от години.

Известието се чу и в Народното събрание.

Както при тестванията по области, които продължиха няколко седмици, по този начин и в този момент известието не се появи на екраните на всички мобилни телефони.

- Аз имам два телефона и съм супер отчаян, че в нито от двата не получих известие.

- Никой път не съм получил. Може би от телефона, тъй като е елементарен и остарял по тази причина.

По информация на Гражданска отбрана предизвестието е достигнало до 85% от устройствата.

" Показахме, че можем да правим такова предизвестие както по области, по този начин и в няколко области по едно и също време, в това число и на национално равнище. Има и спомагателна, подробна информация на интернет страницата, която е създадена, тъй че всеки един жител да може да ревизира каква версия на софтуера е конфигурирана на неговото устройство и надлежно при положение на нужда да я обнови ", сподели гл. комисар Александър Джартов, шеф на ГДПБЗН.

" Не е казусът в това дали едно мобилно устройство е ново или остаряло, а във версията на операционната система ", изясни Николай Симеонов, шеф на фирмата-изпълнител.

От компанията, на която е поверено изработването на софтуера, обясниха че в системата могат да бъдат включени и благоприятни условия за изпращане на СМС и известия във Viber, с които да бъдат известявани жителите с по-стари телефони. За да се случи това, решението би трябвало да бъде взето от Министерство на вътрешните работи. А в този си тип системата ще проработи от началото на 2024 година, съобщи Българска национална телевизия. 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР