Системата на образованието има нужна от милиарди левове, за да

...
Системата на образованието има нужна от милиарди левове, за да
Коментари Харесай

За да се изпълни стандартът за модерна среда в училище: Стр...

Системата на образованието има нужна от милиарди левове, с цел да се реализиран условията за физическата среда и информационтното и библиотечното обезпечаване, е заключението на Синдикат " Образование " към КТ " Подкрепа " от прегледа на написаните, само че неработещи политики в бранша. Стандартът е написан в  Наредба 24 от 10 септември 2020 година от профсъюза регистрират, че той бе включен в Закона за предучилищното и учебното обучение още през 2016 година, само че наредбата закасъня с няколго години. Изпълнението й все още пък е използвано главно в новоизграждащи се учебни заведения и детски градини. А с цел да стане по-масово, това би трябвало да е национална политика, обезпечена финансово.

Според станадртите в наредбата новаторската класна стая самоуверено пренарежда образователното пространство. Редиците с чинове от предишното са заместени от мебели, които се трансформират, могат бързо да се прегрупират и да създадат разнообразни конфигурации за работа в група. Учителят слиза от „ пиедестала “ си, където до момента го издигаше катедрата на подиума пред дъската. Пространството  се провежда по метод, който дава по-голяма опция за връзка, трансформиране в многофункционални зони за самоподготовка, занимания по ползи, новаторски форми на образование.

Наредбата регламентира на какви условия би трябвало да дават отговор зоните за начален стадий, за прогимназия и гимназия, както и многофункционалните пространства. Стремежът е към основаване на нов вид среда, която е в по-голяма степен неофициална и дава приоритет на свободното придвижване. Допуска навлизане на естествената среда в постройката посредством вътрешни дворове и дълбоки навлизания сред корпусите, огромни витрини към дворовете за образна връзка с двора. Вътре е значимо пространствата да преливат едно в друго, да има опция посредством мобилни загради да се прекрояват пространствата. Целта е да се даде независимост и опция на учителите да разгънат нови способи на образование.

Новите условия прекатурват визията на мястото, където ще учат децата. Дават независимост за смели решения на шефовете и отварят нова ниша за дизайнери и архитекти ​- с фокус върху образователната среда, STEM кабинетите, профилирани зони за учене и спорт.

В национално допитване на Синдикат " Образование " 77,9% от интервюираните считат, че, с цел да се приложи  заложеното в Наредбата за физическата среда във всяка просветителна институция, българският парламент би трябвало да реализира единодушие за целта обучение, като фиксира средствата за обучение в размер на 6% от Брутният вътрешен продукт.

40,7% от запитаните учители, шефове и родители са уверени, че стандартът за физическа среда и осведомително и библиотечно обезпечаване би трябвало да се извърши до 5 година с подобаваща национална тактика.

„ Стандартът за физическа среда да се съобрази с новите прочувствени настройки и промени в децата. Да се намерения за смяна или анулация на класно-урочната система в настоящия й тип - упорства един от интервюираните. - Нечовешко е 6 - 7 часа възпитаник да стои седнал и да усвоява познания в една и съща среда, в една и съща общественост като клас, с едно разписание на часовете. В действителния живот човек не живее с едни и същи хора по възраст, а поддържа връзка с разнообразни възрастови групи, влиза в разнообразни общности – креативен - с едни хора, научни - с други хора, действия по ползи - с друга група хора и така нататък “  е мнение на участник.

Друг  е споделил: „ Всички учебни заведения би трябвало да оферират сравнима с " бутиковите " 119. и 51. училище  физическа среда. Не е обикновено учебните заведения да се чудят от кое място да търсят средства за съществени належащи поправки, тъй като районните и общинските администрации отхвърлят да ги финансират. “

Участниците са предложили да се изградят във всички учебни заведения съвременни кабинети по всички образователни дисциплини, като се финансират всички положителни хрумвания на учители и възпитаници.

От синдиката  акцентират, че явно политиката за физическата среда и осведомителното и библиотечното обезпечаване не е работеща, а разделянето на учебните заведения на „ бутикови “ и „ нискобюджетни “ трасира неравноправие у българските деца по тяхното конституционно право за еднакъв достъп до качествено обучение.

Оттам предлагат  като решение на казуса национална тактика за предпочитано финансиране на просветителните институции, като до 2028 година се доближи 6% от Брутният вътрешен продукт за обучение. До 2028 година всички учебни заведения да бъдат финансирани, с цел да преминат на едносменна организация на просветителния развой, което е и условие на ЗПУО. Да се вмени на учебните настоятелства интензивно обезпечаване на средства, които да се осъществят в изграграждане на подобаваща физическа среда в учебните действия. Да се диференцира и понижи данъчната ставка на компании за строителни услуги, които работят в просветителни институции.

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР