Системата Бонус-малус, от която ще зависи цената на застраховката Гражданска

...
Системата Бонус-малус, от която ще зависи цената на застраховката Гражданска
Коментари Харесай

КФН: Системата Бонус-малус може да влезе в сила поетапно

Системата " Бонус-малус ", от която ще зависи цената на застраховката " Гражданска отговорност ", може да влезе в действие поетапно, като първо стартира да се ползва за леките коли, а по-късно и за автобусните и тежкотоварните коли.

Това заяви пред бТВ ръководителят на Комисията за финансов контрол Бойко Атанасов. До 15 януари комисията ще приема и дискутира разнообразни оферти по разновидността на методиката, показан преди два месеца, след което ще разгласява публично плана за публично разискване.

Известният все още вид срещна силна рецензия поради непропорционално високите наказания при нарушавания на пътя и символичните бонуси за положителните водачи. Най-критични са организациите на превозвачите, съгласно които е неуместно, в случай че един от водачите на даден рейс или камион има осъществени нарушавания, поради него на транспортното средство да се начислява най-голям малус. От Конфедерацията на автобусните превозвачи възнамеряваха през януари да проведат огромен митинг против методиката в този й вид. Гилдията упорства малус-точки да се натрупат единствено при осъществени ПТП, за които застрахователят е платил компенсации.

„ Аз се наемам, че особено за тежкотоварните коли и рейсовете ще бъда самодеен, ще създадем среща със съответните асоциации и имам вяра, че ще намерим разговор към вярното решение. Възможно е системата „ Бонус-малус “ да влезе в действие поетапно, ние сме подготвени на всевъзможен вид, значимото е системата да бъде работеща “, съобщи ръководителят на КФН Бойко Атанасов.

Атанасов напомни, че въвеждането на новата система за изчисляването на наградата за наложителната застраховка „ Гражданска отговорност “ е ангажимент на България по националната стратегия за промени „ Европа 2020 “. Държавата ни е единствената в Европейски Съюз, която няма такава системата.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР