Система за производство на електрическа енергия от плаващи ветрогенератори може

...
Система за производство на електрическа енергия от плаващи ветрогенератори може
Коментари Харесай

Изграждат плаващи ветрогенератори в морето край Варна

Система за произвеждане на електрическа сила от плаващи ветрогенератори може да бъде внедрена към платформа „ Галата ”, част от комплекса за рандеман на природен газ в морето край Варна. Това излиза наяве от уведомлението за капиталово предложение на „ Петрокелтик България “ ЕООД, оповестено в уеб страницата на Министерство на околната среда и водите.

Находище „ Галата ” се намира на към 22 км източно от брега. Перките ще бъдат ситуирани директно до платформата за рандеман на газ, на не повече от 200 метра от нея. Платформата има всички нужни позволения и учредена зона, неразрешена за комерсиално мореплаване, показват от компанията.

През 2022 година Програма Хоризонт на Европейската комисия финансира предложение на консорциум, в която водеща роля играе „ Петрокелтик ”, за правене на първообраз и тестване на продуктивността на офшорния вятър в Черно море. В плана вземат участие 16 сътрудници от България, Франция, Испания, Австрия, Белгия, Англия, Румъния, Турция и други

Основна концепция на плана BLOW, реализирането на който започва през януари тази година, е консорциумът да създаде прототипи от плаващи перки, които да бъдат спуснати на плаващи структури (малки понтони) в морето и привъзрани към добовна платформа „ Галата ”. Перките не се фиксират за дъното на Черно море, както е при други офшорни планове, което допустимо най-екологощадящия способ, посредством който не се провокират въздействия на екосистемата. Също по този начин се планува перките да бъдат доста по-ниски от употребяваните общоприети в Северно море, като тук фокусът е непрекъснат вятър с дребна скорост, който главно е в зоната до 10-15 метра над морското равнище.

Енергията, в стадия на изследванията, ще бъде употребена за собственинужди, а в бъдеще и за произвеждане на зелен водород, който може да бъде превозен чрез съществуващата инфраструктура. Прототипните перки би трябвало да оценят опциите на офшорния вятър с ниска скорост (до 7,5 m/s), какъвто доминира над повърхността на Черно море и работи с непрекъснат интензитет.

Очакванията са планът BLOW да проправи пътя към индустриално всеобщо произвеждане и внедряване на плаващи офшорни вятърни паркове за ускорение на енергийния преход в района. Проектът ще се насочи към предстоящо ниски разноски за рандеман на вятърна сила и понижаване на въздействието върху околната среда с над 40 % спрямо парковете на сушата, означават от компанията вложител.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР