Сирийската армия навлезе в град Манбидж и издигна флага на

...
Сирийската армия навлезе в град Манбидж и издигна флага на
Коментари Харесай

Сирийската армия навлезе в Манбидж след призив на кюрдите заради турска заплаха

Сирийската войска навлезе в град Манбидж и издигна флага на страната, заяви Генералният щаб, представен от международни организации.

По-рано през днешния ден сирийските кюрди приканиха Дамаск да поеме надзор над града на фона на известието на турския президент Реджеп Ердоган, че Анкара е подготвена да стартира интервенция в региона.

" Като се вземат под внимание отговорностите на армията да отговори на апела на жителите на град Манбидж, Генералният щаб разгласи, че армията е навлязла в Манбидж и е издигнала флага на Сирия там ", се споделя в известието, прочетено от сирийската държавна медия.

Армията на Сирия увери, че ще подсигурява сигурността на всички сирийски жители и други в Манбидж.

Преди градът беше под контрола на кюрдските сили, които обаче след това се изтеглиха и се концентрираха върху битката против ДАЕШ ( " Ислямска страна " ) източно от река Ефрат.

Развитието се случи след решението на Съединени американски щати да изтеглят американските войски, които поддържаха сирийските кюрди против ДАЕШ. В същото време Анкара преглежда сирийските кюрди като част от Кюрдската работническа партия, неразрешена от Турция.

За първи път от 6 година сирийската войска навлезе в основния северен град Манбидж.

След като Съединени американски щати изоставиха сирийските кюрди, те приканиха сирийското държавно управление да ги подкрепи на фона на заканите за турска атака.

" Ние призоваваме сирийските държавни сили...да открият надзор над регионите, от които нашите сили се изтеглиха, съответно в Манбидж, и да защитят тези региони от турска инвазия ", се споделя в известие на сирийските кюрди, които са част от Сирийските демократични сили.

Междувременно Русия приветства навлизането на сирийската войска в град Манбидж, разгласи представителят на Кремъл Дмитрий Песков. Той изрази задоволството на Москва от " разпространяването на контрола на Дамаск над териториите на сирийските кюрди " и го разказа като " позитивна стъпка " към стабилизиране на страната.

Градът е ситуиран на към 30 километра южно от турската граница. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР