Сириецът Масуд Абдо, който се разследва за съпричастност към трафикансткия

...
Сириецът Масуд Абдо, който се разследва за съпричастност към трафикансткия
Коментари Харесай

Условна присъда за Масуд Абдо за трафик на мигранти, разследван и за загиналите полицаи в Бургас

Сириецът Масуд Абдо, който се проверява за съпричастност към трафикансткия канал за мигранти и рейса, който през август умъртви двама служители на реда край Бургас, през днешния ден получи 11 месеца условна присъда с 3 години изпитателен срокусловно от Пловдивския областен съд.

Сириецът, дружно с още трима български жител са признали, че в края на септември са помогнали на 20 чужденци от Мароко да преминат незаконно през България. Така групата съумя да подписа съглашение със съда.

На 20-ти септември тази година те бяха хванати при превозването на 20 незаконни мигранти, измежду които две деца в регионите на Пловдив, Харманли, Средец, Бургас и Хасково.

Масуд Абдо е посочен като основен уредник на групата, а останалите трима - за негови помагачи - български жители, които са осигурявали превоз на мигрантите от турската граница и заслон в Пловдив, след което и български канал за бегълците от Сирия, Афганистан и Мароко.

Ефективна присъда получи един от помагачите му - Йордан Червенков, който ще лежи 3 месеца в пандиза, защото има остарели престъпни прояви и предходно наказание за друго закононарушение. Неговата брачна половинка Пенка Червенкова получава условна присъда от 8 месеца, с тригодишен изпитателен период. Двамата са от Средец и бяха арестувани при спецакцията през август. Семейството се занимава с отглеждане на животни, само че е било привлечено като помагачи в логистиката и грижата за краткотрайното укриване на бежанците до тяхното транспортиране към вътрешността на страната.

След като чу присъдата си, Йордан Червенков колабира в правосъдната зала и бе изведен за оказване на здравна помощ, съобщи БНР. Четвъртият в групата - Младен Димитров, също е с условна присъда.

От прокуратурата обясниха, че Масуд ще остане в ареста, до момента в който против него тече следствие дали е взел участие в обезпечаването на рейса, умъртвил служителите на реда в Бургас през август.

Разследването го сочи като уредник на мигрантския канал при трагичния случай в Бургас. Междувременно се оказа, че избягалият при започване на месеца сириец от пандиза в Стара Загора е брат на Масуд Абдо. Сириецът Той е наказан на година и половина затвор през 2021 година, след  съглашение с прокуратурата, за това, че е подбудил трето лице да извърши обир на 1440 лева

По-рано през днешния ден служебното държавно управление предложи промени в Наказателния кодекс, свързани с по-строги наказванията за хората, уличени в незаконен трафик на мигранти. Част от предложенията целят да се избегнат условните присъди, предлага се конфискация на транспортните средства и санкции, когато транспортното средство не е благосъстоятелност на лидера. Министерство на вътрешните работи не може да бъде оставено единствено в тази битка, съобщи вицепремиерът и вътрешен министър Иван Демерджиев.

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР