Сирецът Омар Мохамед Аднан, управлявал автобуса с мигранти от катастрофата

...
Сирецът Омар Мохамед Аднан, управлявал автобуса с мигранти от катастрофата
Коментари Харесай

Доказаха, че сириецът, който уби двамата бургаски полицаи, е пълнолетен

Сирецът Омар Мохамед Аднан, управлявал рейса с мигранти от злополуката с двама починали служители на реда в Бургас, е пълновръстен. Роден е през 2004 година, а не през 2007 година, както твърдеше до момента. Информацията е от управляващи в Турция и Сирия, оповестиха на брифинг представителят на основния прокурор Сийка Милева и окръжният прокурор Георги Чинев.

Данните за възрастта на Омар Мохамад Али Абдан са потвърдени и от тройна правосъдна експертиза, направена у нас. Тя включвала образна диагностика, рентгенови фотоси на ръцете, таза и костите.

Сириецът е обвинен за това, че на 25 август е провокирал пътнотранспортно произшествие в Бургас с управлявания от него рейс, който блъска полицейска кола и съзнателно предизвикал гибелта на двама полицейски чиновници на Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи. В рейса са пътували 48 чужденци без годни документи.

Обвинението му като малолетен му осигуряваше по-лека присъда от 3 до 10 година Сега с доказване на същинската му възраст, която е над 18 години, го грози от 15 до 20 година отнемане от независимост или пожизнен затвор.

От прокуратурата подчертаха, че още със започването на следствието са се усъмнили в изказванието му, че е 15-годишен, имайки поради външния му тип и гъстата му брада. Това е довело до назнавачането на експертизи и прилагане на партньорски служби за доказване на същинската му възраст.

Направените рентгенови фотоси на израстване на костната му конструкция потвърждават, че е пълновръстен. Уменията му като водач на рейс също не са като за 15-годишен. По този мотив от прокуратурата оповестиха, че до момента в който Омар е карал рейса, си е правил и селфи с телефона.

От държавното обвиняване обявиха още, че в хода на досъдебното произвеждане се проверява и версията за терористичен акт. Разпитани са към 50 очевидци, назначени са голям брой експертизи, изискана е информация от мобилните оператори в страната.

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР