Синовете не отговарят за бащите си, но бащите отговарят за

...
Синовете не отговарят за бащите си, но бащите отговарят за
Коментари Харесай

Децата на политиците: историята със сина на Радев

Синовете не дават отговор за бащите си, само че бащите дават отговор за синовете си. Политиците постоянно желаят да управляват, а хората постоянно желаят да нахлуят оттатък границата на персоналното.
Тези постулати са ни известни, а една преживелица от последните дни сподели, че в предизборното съревнование всичко е разрешено и всичко влиза в политическа приложимост - дори и децата. Става дума за сюжета с малолетния наследник на президента Румен Радев, взел участие дружно с 13 други младежи в ваучър, при който бил нарушен публичният ред и се наложила намесата на полицията
" Оставете децата на мира "
Управляващите спомагаха новината за назования поименно 17-годишен младеж бързо да излезе в избрана медия, след което услужливо я удостовери и здравният министър Костадин Ангелов. Министърът на вътрешните работи Христо Терзийски пък заяви, че младежите са разпитани и казусът ще бъде докладван на прокуратурата. В същото време реакцията на президента Румен Радев беше много спорна, откакто от “Дондуков ” 2 на първо време излязоха с прессъобщение, в което отхвърлиха и задържането, и присъединяване на президентския наследник в празненството.
Премиерът Бойко Борисов, пред чийто дом в Банкя през уикенда се изсипаха група протестиращи, влезе в обичаната си роля на умен ментор. “Оставете децата на мира и не ги замесвайте в мръсната предизборна акция. Има граници, които не би трябвало да се минават. Днес за следващ път „ пазителите на демокрацията “ тормозят най-нагло децата ми, и то в техния дом. Нито те, нито синът на президента заслужават сходен тормоз “, съобщи Борисов. Това доста припомня за насоките, чути в един диалог с глас като на Борисов: “От тебе би трябвало да прозвучи, че макар вчерашния му (на президента, б.а.) звук и нелепости, аз още веднъж съм бил държавнически. (...) Отново съм бил по-мъдрият ”. Вчерашната премиерска “мъдрост ” президентът дефинира като “театър за наивници ”, само че също уточни, че не приема “да се намесват фамилиите и да бъдат преследвани в тази борба, която се води ”.
Но какво в действителност желаеме да знаем за обществените персони? Искреният отговор гласи: всичко. Как наподобява брачната половинка или брачният партньор, какви са децата, какъв е цветът на диваните и на плочките в банята, има ли срамни фамилни секрети. В дребна страна като България на известните персони им е мъчно да опазят персоналното си пространство - в случай че нямат благоприятни условия за надзор, заплашване или заплащане на медии. Медиите пък нямат обществено оповестени правила на публицистична политика, тъй че тяхното любознание постоянно е обезпечено с оправдание - “обществото желае да знае ”.
В случая със сина на президента мненията се разделиха на две. От едната страна застанаха хора, които призоваваха да не се злоупотребява с малолетен. От другата страна упрекнаха президента, че бил неприятен татко, че не можел едно дете да възпита, а тръгнал да оправя страната. Само че в случай че децата са атестатът, значи като сполучлив родител Корнелия Нинова ще е и сполучлив властник - нейният наследник Рафаел е приключил Американския лицей в София, дипломирал се е в влиятелния американски университет “Бъркли ” и е магистър от Станфорд. С други думи: за сина ѝ четем единствено хвалебствия. Но и президентът се радва на такива за щерка си, за която единствено ден преди случката със сина му се появиха похвални изявления по какъв начин се потвърждава в НАТФИЗ.
И въпреки да слагат граница пред персоналната си цялост, политиците не се свенят да употребяват деца за рейтинг. Борисов да вземем за пример обича да разгласява във Facebook трогателни фотоси с внуците си. Политик в домашна фамилна среда - това постоянно се продава, внушавайки добродетели като непоклатимост, поддръжка, грижа, протекция. Да си спомним обаче и за една (вече бивша) брачна половинка на президент - Юлияна Плевнелиева, която отхвърли фамилията ѝ да бъде използвано за рейтингови потребности.
Няколко образеца
Понякога децата на политици шокират с самопризнания като това на сина на Валери Симеонов, който преди три години изясни в ефира на bTV, че е бил наркозависим. Подобно самопризнание направи през 2013 и дъщерята на кмета на Ню Йорк Бил де Блазио - Киара описа за своята привързаност тъкмо преди татко ѝ да встъпи в първия си кметски мандат. Но в случай че откровението на Даниел Симеонов бе отминато в цялостно безмълвие и без какъвто и да е обществен коментар от страна на татко му, Киара участваше в акциите на Де Блазио и за първия, и за втория му мандат.
Мълчание и замитане под килима - по този начин реагират по предписание известните в България, когато неуместното държание на децата им докара до неприятни заглавия. Типично по български стремежът е проблемите да си останат скрити, нищо да не излиза от у дома. В Съединени американски щати е друго, както демонстрира още един образец: когато през 2001 година 19-годишната тогава щерка на президента Джордж Буш беше задържана за приложимост на алкохол, родителите ѝ не отхвърлиха. Джена беше изправена пред съда и осъдена с общественополезен труд, а през днешния ден няма и помен от младежките ѝ провинения.
Ако президентът Радев беше реагирал незабавно след новината за сина си с изказване във Facebook, мнозина щяха да го схванат и да му засвидетелстват емпатия. С младежите постоянно е мъчно. Но той избра да покаже лице на политик.
 
Автор: Емилия Милчева,
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР