Сините китове поглъщат по 10 млн. микрочастици пластмаса на ден,

...
Сините китове поглъщат по 10 млн. микрочастици пластмаса на ден,
Коментари Харесай

Сините китове поглъщат по 10 млн. микрочастици пластмаса на ден


Сините китове гълтам по 10 млн. микрочастици пластмаса дневно, предадоха Агенция Франс Прес и ТАСС. Научно проучване, оповестено във вторник в сп. " Нейчър комюникейшънс ", демонстрира по какъв начин се отразява замърсяването на най-големите животни на планетата. 

Микропластмасите към този момент се откриват на дъното на океана, по планинските върхове, навътре в човешките органи и в състава на кръвта.

За да оценят количествата микропластмаси, поети от китовете, учените са построили специфичен модел за следене. Различни устройства са разпределени сред 191 кита, обитаващи водите край Калифорния. 

Според получените данни китовете са се хранели най-вече на дълбочина сред 50 и 250 м. Именно там е най-голямата централизация на микрочастици пластмаса във водата. 

Според размера и броя на ежедневните отваряния на устата съществуват три благоприятни условия. Според първия и най-вероятен сюжет сините китове поемат до 10 млн. частици пластмаса дневно. Най-голямото животни, населявало в миналото Земята, е и най-големият потребител на микропластмаси. Това значи, че един кит поема до 43,6 кг пластмаса всеки ден. Това усвояване не е разследване от прекосяването на океана. Пластмасата се намира в храната на кита. 

Това е извънредно обезпокоително, защото индивидът се храни по същи метод, споделят учени от щатския университет в Калифорния. Хората ядат аншоа и сардини. Скаридоподобните организми се намират в контейнер за микропластмаси. 

След като количествата, погълнати от китовете, са открити, откривателите ще вършат оценка на вредите върху животните, отбелязва Българска телеграфна агенция. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР