Сингапур екзекутира първата жена от близо 20 години заради 31 грама хероин

...
Сингапур обеси 45-годишен гражданин, който беше заловен с 31 грама
Коментари Харесай

Сингапур обеси 45-годишен гражданин, който беше заловен с 31 грама хероин, първият път, когато градът-държава екзекутира жена в почти 20 години.

Саридуи Бинте Джамани беше обесен в петък, след като беше осъден за трафик на „не по-малко от 30,72 грама“ от наркотика през 2018 г., се казва в изявление на Централното бюро по наркотиците.

Бюрото каза, че на Джамани е бил предоставен „пълен надлежен процес съгласно закона“ и е имал достъп до адвокат по време на целия процес.

Екзекуцията на Джамани продължи въпреки протестите на правозащитни групи, включително Amnesty International, които твърдят, че използването на смъртно наказание в Сингапур за престъпления, свързани с наркотици, нарушава международното право и не възпира употребата на наркотици.

„Призоваваме международната общност, особено държавите, които са премахнали смъртното наказание по закон или на практика, да помогнат за спирането на тази нехуманна, неефективна и дискриминационна практика в Сингапур“, се казва в изявление на Amnesty International по-рано тази седмица.

През април група експерти на ООН описаха степента на екзекуциите в Сингапур за престъпления с наркотици като „силно тревожна“ и призоваха за незабавен мораториум след твърдения, че 46-годишен етнически тамилски гражданин е бил обесен, въпреки че му е отказано адекватно превод по време на полицейски разпити.

Сингапур е обесил 15 души, включително чужденци, за престъпления, свързани с наркотици, от март 2022 г., когато възобнови екзекуциите след пауза по време на пандемията от COVID-19.

В сряда 57-годишният Мохд Азиз бин Хюсеин беше обесен за трафик на около 50 грама хероин.

Градът-държава последно екзекутира жена през 2004 г., когато Йен Мей Воен, 36-годишна фризьорка, беше обесена за трафик на наркотици.

Въпреки репутацията на добре управляван бизнес център, ултрастрогите закони на Сингапур го поставят в компанията на шепа авторитарни държави, включително Китай и Северна Корея, които налагат смъртно наказание за престъпления, свързани с наркотици.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР