Сингапур наваксва преднината на Хонконг в надпреварата за най-голям център

...
Сингапур наваксва преднината на Хонконг в надпреварата за най-голям център
Коментари Харесай

Сингапур изостава със 17 години от Хонконг в надпреварата за най-голям център на богатство в Азия

Сингапур наваксва преднината на Хонконг в конкуренцията за максимален център за благосъстояние в Азия, написа Блумбърг. Напредъкът обаче е много муден.

На града-държава ще са му нужни най-малко 17 години, с цел да измести противника си, излиза наяве от разбор на Bloomberg Intelligence.

Последните няколко години бяха извънредно положителни за Сингапур, що се отнася до финансите на семействата, като фамилното благосъстояние там нараства приблизително с 9,2% годишно от 2019 година до 2021 година Това е надалеч над растежа в Хонконг от 2,3% годишно, сочат калкулации на анaлизaтoра Шapни Уoнг в отчета на Credit Suisse Group - Global Wealth Report 2022.

Разликата отразява изменящата се орис на двата центъра - популацията на Хонконг понижава след политическите разтърсвания и строгите ограничавания, свързани с COVID-19, до момента в който Сингапур от ден на ден се възприема като несъмнено леговище от заможните китайци, които съхраняват активит си там.

Въпреки това благосъстоянието, съсредоточено в Сингапур, е било на половина на това Хонконг през 2021 година Средното благосъстояние на възрастен от 358 204 $ е с 35% по-малко. Това значи, че на Сингапур ще отнеме минимум 17 години, с цел да навакса преднината на Хонконг, в случай че Сингапур общия си ритъм на напредък за последните пет години от 9,6%, а Хонконг поддържа своите 5,2%, сподели Уонг.

Трансграничното благосъстояние на Хонконг

Хонконг евентуално ще стане най-големият трансграничен финансов център в света през 2023 година, изпреварвайки Швейцария, предвижда Уонг на база на данни от Boston Consulting Group. Активите, съхранявани в Хонконг от нерезиденти, възлизат на 2,3 трлн. $ през 2021 година спрямо 1,5 трилиона $ в Сингапур.

Сингапур има преимущество в привличането на клиенти, обезпокоени от напрежението сред Китай и Съединени американски щати и закона за националната сигурност на Хонконг. Но Хонконг има поддръжката на Пекин, когато става въпрос за потоци на благосъстояние към и от континента посредством открита финансова инфраструктура за търговия с активи като акции и облигации, както и за ръководство на благосъстоянието.

Нарастващото благосъстояние на китайското население и сложността на финансовия пазар може да помогне за стимулиране на световното благосъстояние макар краткосрочните стопански усложнения, което дружно с по-строгия финансов надзор може да докара до притоци към трансгранични центрове, сподели Уонг.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР