Синдромът се развива след повтарящи се респираторни инфекции, грип, хепатит,

...
Синдромът се развива след повтарящи се респираторни инфекции, грип, хепатит,
Коментари Харесай

Откриха връзка между хроничната умора и вирусите

Синдромът се развива след повтарящи се респираторни инфекции, грип, хепатит, коронавирус
Лечението е самостоятелно и зависи от преобладаващия признак

Всички изпитваме унесеност и отмалялост понякога. Понякога те може да демонстрират освен, че работим прекалено много, а по-скоро, че страдаме от синдром на хроничната отмалялост (СХУ). Това положение към момента се учи в медицината. Няма точни данни за разпространяването му заради компликациите при диагностицирането, само че е известно, че дамите са по-податливи на него, а възрастта на пациентите е млада или междинна.

Според възприетите критерии умората би трябвало да е налице минимум 6 месеца. Основен признак на СХУ е непрекъснатото възприятие на отмалялост, което може да бъде непреодолимо. То може да докара до доста утежняване на работоспособността и на практика не се възвръща след отмора.

Началото на СХУ постоянно е обвързвано с зараза на горните дихателни пътища, грип или мононуклеоза.

Симптомите могат да се влошат при прекалено физическо натоварване, след огромен душевен стрес или при дълготрайно стоене. Те включват още пробуждане без възприятието, че сме отпочинали, проблеми с паметта и концентрацията, ортостатична нетърпимост - признаците се утежняват при изправяне и се усъвършенстват, когато пациентът лежи.

Страдащите от СХУ могат да се оплакват от тресчица, само че обективно телесната температура не е по-висока от 37,4. Ставите могат да болят, само че без зачервяване или ограничавания на придвижването. Може да има недоволства от мускулна отмалялост, макар че при справедлив обзор силата е естествена. Понякога пациентите се оплакват от мъчителни цервикални или аксиларни лимфни възли. Ако се вземе биопсия от такива възли, се открива единствено увеличение на техния размер. Пациентите могат също да се оплакват от болки в гърлото, гадене и главоболие.

Синдромът няма никакви физически признаци като хронична болежка в гърба или хронично главоболие. Поради сложната диагностика може да остане усещането, че болестта е измислено, само че международните медицински специалисти са единомислещи в мнението си - синдромът на хроничната отмалялост е физическо заболяване.

Точните аргументи за непрекъсната отмалялост и унесеност при дамите и мъжете са незнайни, има няколко вероятни етиологични фактора:

Инфекции - тяхната роля е изследвана доста интензивно, доста внимание е отделено на вируса Epstein-Barr и разнообразни ретровируси, само че след това е потвърдено, че нито един от тях не предизвиква синдрома.

Имунна дисфункция – тази догадка към момента не е задоволително проучена, само че е известно, че същинският имунен недостиг не е обвързван с разстройството.

Ендокринно-метаболитна дисфункция - няколко метаболитни аномалии са разказани при СХУ, само че тяхната роля в появяването на признаците на болестта не е ясна.

Депресия и стрес - ролята им за пораждане на болестта е противоречива.

Неотдавна учени от Корнелския университет откриха, че вирусите, изключително ентеровирусите, могат да причинят хронична отмалялост. Това изследване беше оповестено в изданието PLOS. 

Учените са открили, че увеличението на броя на пациентите със синдром на хроничната отмалялост се случва по едно и също време с увеличение на броя на инфекциите с ентеровируси. Предполага се, че извършител може да е и човешкият херпесен вирус. В обявата беше маркирано, че пациентите с вирусен хепатит също се оплакват от хронична отмалялост, а при повтарящи се вирусни инфекции се развива синдром на хроничната отмалялост. Пациентите с Ковид-19, които са имали лека форма на болестта, също по-късно развиват този синдром.

Няма лек за СХУ, само че можете да намалите признаците му и да подобрите качеството си на живот. Лечението е самостоятелно и зависи от преобладаващия признак. Така че, в случай че се притеснявате за проблеми със съня, би трябвало да се консултирате със сомнолог, за болежка лекарят може да предложи болкоуспокояващи.  
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР