Синдикатите в ТЕЦ Марица Изток 2“ се готвят за протестни

...
Синдикатите в ТЕЦ Марица Изток 2“ се готвят за протестни
Коментари Харесай

Синдикатите в Марица Изток плашат правителството със стачка

Синдикатите в Топлоелектрическа централа „ Марица Изток 2 “ се готвят за протестни дейности, даже и за стачка, в отбрана на сдружението и против безхаберното отношение на ръководещите към централата.

„ С растящо безпокойствие и терзание синдикатите наблюдават развиването на процеса по подготовката на ценовото решение на КЕВР за идващия регулаторен интервал. Публикуваният за разискване прелиминарен отчет на енергийният регулатор не отразява обсъжданите решения на Министерство на енергетиката за предприемане на дейности за обезпечаване на работата на Топлоелектрическа централа „ Марица Изток 2 “ и работа на контролирания пазар ", се казва декларация синдикатите на централата, изпратена до служебния министър председател Стефан Янев, енергийния министър Андрей Живков, ръководителя на КЕВР Иван Иванов и президентите на КНСБ Пламен Димитров и КТ „ Подкрепа “ Димитър Манолов.

Според синдикатите препоръчаният отчет отхвърля всички обективни претенции на Топлоелектрическа централа „ Марица Изток 2 “ за обезщетения на осъществените към този момент разноски през настоящия и през минали регулаторни интервали.

" Нито един път през последните 4 години не са приети разноските на ТЕЦ-2. Това към този момент е преднамерено и незаконно - написа в писмото. - Не се регистрира и се обезсмисля финансово издадената заповед на министъра на енергетиката от 5 май т.т. за даване на спомагателна квота от 300 000 мвтч енергия ".

Писмото напомня, че разликата сред прогнозната препоръчана цена на електрическата енергия за бита от 119 лева./мвтч и продажната цена на тока от Топлоелектрическа централа „ Марица Изток 2 “ от 210 лева./мвтч е 76%.

И се добавя: „ Предлаганата планирана цена е изкуствено занижена. На такава цена сила в България може да създават единствено АЕЦ и Водноелектрическа централа. Никой производител, без в допълнение дотиране, не може да продава електрическа енергия на тази цена. ТЕЦ-2 не получава и една стотинка спомагателна субсидия или каквито и да са били облекчения и помощ “.  

Синдикатите настояват, че решенията на КЕВР убиват стопански дружество с активи за над 2 милиарда лв., което било престъпление към сигурността на доставките на електрическа енергия в България. А без силата от " Марица Изток 2 ", през зимния и летния сезон ще се наложи режим на тока и това ще провокира неустановеност в цялата енергийна система на България.

И още: " Ограничаването на работата на ТЕЦ-2 или финансовото му заличаване ще докара до енергийна взаимозависимост от други страни, близки до нас, които създават сила от въглища… Ние не може да позволим, заради криворазбрани административни ограничавания, да се стигне до прекъсване и следващо затваряне на централата “.  

Синдикатите приключват с това, че на никого в страната няма да бъдат потребни стачки и митинги по време на избори.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР