Синдикатът на служителите в затворите проведе редица срещи в представители

...
Синдикатът на служителите в затворите проведе редица срещи в представители
Коментари Харесай

Цветан Михайлов пред ФАКТИ: Тръгва дело срещу арестант за заплаха живота на служител в затвор

Синдикатът на чиновниците в пандизите организира редица срещи в представители на Министерството на правораздаването. Дори проведоха и митинги, тъй като желаят нарастване на заплатите. Поредните диалози се състояха в края на предходната седмица. Днес още веднъж ще има митинг, само че пред постройката на Министерството на финансите. По тематиката пред ФАКТИ приказва Цветан Михайлов, член на синдиката.

- Г-н Михайлов, какво се случи на срещата с правосъдното министерство в края на предходната седмица. Каква част от вашите условия бяха признати. И какво ви накара още веднъж да протестирате през днешния ден?
- Отново сме удостоверили нашите претенции за нарастване на заплатите. Имаме увещание на правосъдния министър, че страната има бюджет за такова нарастване. Конкретен % все още не е обсъждан. Принципно е споделено, че ще се следва метода за нарастване на заплатите в Министерство на вътрешните работи, каквото и да значи това. Увеличението също по този начин ще бъде диференцирано и няма да е едно и също за всички чиновници. Също по този начин имаме единодушието и на двете страни за инспектиране на административния модел.

- Вашите претенции бяха за нарастване на заплатите с 25%?
- По време на митингите, които организирахме, това бе отправната точка за диалози по тематиката – 25% нарастване на заплатите. Актуализираният бюджет във вътрешното министерство планува нарастване на заплатите за общ личен състав с 20%. Нямаме изясненост по какъв начин ще бъде разпределен по длъжности, само че се надяваме при нас нарастването да не е по-малко от това, което е заложено в Министерство на вътрешните работи. Очакваме през днешния ден повече информация след срещата на правосъдния министър и министърът на финансите.

- Какви промени към този момент са се случили във вашите структури?
- Синдикатът на чиновниците в пандизите в България гледа на промяната като на развой, а не като на събитие. В последните години бяха осъществени редица поправки, свързани с възстановяване на живота на лишените от независимост. Това става по решение на рекомендациите на Европейската комисия, която упражнява мониторинг над местата за отнемане от независимост. Бяха закрити 13 ареста, което значи, че по някакъв метод администрацията е пренасочена. Така е осъществен някакъв % на икономии, което съответствува с философията на финансовия министър във връзка с понятието за промяна. Остава да бъдат осъществени разбори във връзка с съществуващите щатни бройки като администрация и при повтаряне на функционалности да има преквалификация на състава. Това е плод на бъдеща работа.

- На какво равнище е у нас експанзията, с която се сблъсквате всекидневно? Намалява ли, ускорява ли се…
- Този въпрос също сме го сложили пред правосъдното министерство. Агресията е всекидневие. Тя се показва във вербални опасност, физическа агресия… Вече има в другите структури извоювани каузи за обиди, за клюка, за физически похищения. В един от пандизите сега се чака и формиране на дело против задържан за опасност живота на чиновник. Като цяло процесът е доста стеснителен. От Министерството на правораздаването са се заели с тематиката и се чака предложение за смяна в Наказателния кодекс, с която чиновниците в пандизите да попаднат измежду специалностите с по-висока отбрана. Това е добър метод за справяне с нашите проблеми.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР