Синдикат Образование“ ще започне подготовка за протестни или ефективни стачни

...
Синдикат Образование“ ще започне подготовка за протестни или ефективни стачни
Коментари Харесай

Учителите готови за стачка! Искат по-високи заплати

Синдикат „ Образование “ ще стартира подготовка за протестни или ефикасни протестни дейности при липса на нарастване на учителските заплати в бюджет 2023 година Оттам към този момент са направили  разбор на чувството на учителите за натиска на инфлацията върху трудовите хонорари и готовността за митинги и стачки.

64.6 % от интервюираните са декларирали своята подготвеност за присъединяване в протестни дейности и манифестации, а 59 % от респондентите са декларирали присъединяване в ефикасни протестни дейности.
-->
В анкетата са взели участие 94 % учители; 190 шефове ; 3 % непедагогически личен състав и заинтригувани.  Средната възраст на интервюираните е 54.8 години, пище " Марица ".

Учителската заплата доближи равнище 125% над междинната работна заплата  за страната с напредък през последните 6 години. Но заради високата инфлация заплатите на учителите сега са намалели на 115%. над междинното трудово заплащане, пресмятат от синдиката.

В Закона за предучилищното и учебното обучение е заложено императивно да не се понижават средствата за обучение от Брутният вътрешен продукт в България, само че това на този стадий не може да се реализира заради липса на постоянно държавно управление, постоянен бюджет и политическа воля. За това профсъюзът  прави този значим за системата разбор по отношение на статуквото във връзка с заплати и средства за обучение, изясняват оттова.

94.3 % от интервюираните признават, че инфлационният показател им е повлиял доста мощно във връзка с фамилните бюджети за физическа прехрана, а единствено 6%  се оправят обикновено с нарастването на цените. 

91.4 на 100 са декларирали своето очакване за нарастване на работни заплати  с повече пари за обучение за 2023 година

79.3% от участниците са дали отговор, че нарастване на учителските заплати с 30 % ще бъде съответен отговор на огромния напън от инфлацията,15.6 % считат, че 25 % нарастване би било задоволително, а 5.5 % мислят, че 20% нарастване е съответстващо в сегашния миг.

Въпреки упованията на работещи в системата, че с политически отговорно отношение на ръководещите ще се обезпечи предстоящият по-висок размер на средствата за обучение,  голяма е готовността за отстояване на тези упования при липса на политическо решение в националния учебен обществен разговор, предизвестяват от браншовата организация.

Синдикат „ Образование “ ще отстоява изрично  увеличението на учителските работни заплати, което да се заложи в проектобюджета за 2023 година, с цел да подсигурява 125 % размер на учителските заплати над СБРЗ за страната. Запазва протестна подготвеност при появилото се обществено напрежение в системата. 

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР