Синдикат Образование към КТ Подкрепа организира национално проучване, реализирано в

...
Синдикат Образование към КТ Подкрепа организира национално проучване, реализирано в
Коментари Харесай

Синдикат Образование към КТ Подкрепа предлага да се увеличат компенсаторните механизми за учителите

Синдикат " Образование " към КТ " Подкрепа " провежда национално изследване , осъществено в 41 български града и включващо 5011 пълноправни участници в просветителната система.

С тази анкета синдикатът цели да откри трите най-важни национални просветителни целта , съгласно респондентите, като всеки участник е определял до три целта.

Информацията от анкетата е публично показана пред Министерството на образованието и науката (МОН), оповестиха от синдиката.
 Под 5% от учителите
Под 5% от учителите " за " начало на образователната година преди 15 септември

Едва 0,5% са съгласни с датата 20 август

Като приоритет номер едно с 51,1% интервюираните учители и шефове са определили: " Съхраняване на учителя от несъразмерния стрес в специалността посредством прекатегоризация на учителския труд или въвеждане на обезщетителни механизми. "

" Разбираемо, последните две години работата в отдалечен режим, бързо сменящите се команди от Министерство на здравеопазването, работа, надалеч над откритото работно време и оттатък свойствените за учителя отговорности, претрупаха неимоверно българския преподавател и потвърждават на МОН, че към специалността " преподавател " няма построен резилианс и национални просветителни политики за предпазване и отбрана физическото и психическо здраве на българския преподавател ", разясняват от профсъюз " Образование ".

Организацията, инициирала осъществената към този момент " Националната стратегия за профилактика и рехабилитация на педагогическите експерти ", в този момент предлага да се усилят обезщетителните механизми за учителите.

Синдикатът е предложил ранното пенсиониране за учители и шефове да става, без те да губят спомагателната добавка от Учителския пенсионен фонд.
 Намаляват случаите на ковид измежду учителите и личния състав в учебните заведения
Намаляват случаите на ковид измежду учителите и личния състав в учебните заведения

За момента не понижават на позитивните проби при учениците

" Намаляване на административната тежест и освобождение на учителя от несвойствени отговорности. " е приоритет номер 2 за просветителната система съгласно 49,6% от интервюираните.

" По този приоритет обществените просветителни сътрудници работят от години, като имаме първите реализирани резултати, само че определянето на несъразмерната административна тежест като топ приоритет потвърждава, че учители и шефове не са усетили понижаване на бумащината ", означават от синдиката.

" Въвеждане на оценки в начален стадий и повторение на класа при неусвояване на просветителния най-малко от учениците. " е третият приоритет , посочен от 35% от участниците в ангетата.

" Бързата скорост и демократичният жанр на просветителната система в начален стадий нанасят непоправими вреди на учениците с дефицити, които мъчно преодоляват в прогимназия и гимназия ", изясняват от профсъюз " Образование ".
 Пенсионери и студенти заменят заболели учители в Бургас
Пенсионери и студенти заменят заболели учители в Бургас

Големите възпитаници ще учат от у дома

На четвърто място респондентите класират " Намаляване броя на учениците в паралелки и групи. " , което да увеличи качеството на образованието. За този приоритет са дали своят вот 29,5% от участниците.

Петият приоритет с 24,4% е " Приоритетно финансиране на просветителната система като реализиране на средства за обучение на най-малко 6% от Брутният вътрешен продукт. "

Последният по значимост приоритет съгласно резултатите от анкетата е " Промяна на началото на образователната година. " - с 0,8%.

" Утвърждаване на национални критерии за качество на образованието и съответно финансиране за тяхното осъществяване. " е с 9,3% , а " Стратегията за обсег и задържане на учениците в просветителните институции. " - 2,2%.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР