Синдикат Образование“ към КТ Подкрепа“ направи сравнителен анализ на някои

...
Синдикат Образование“ към КТ Подкрепа“ направи сравнителен анализ на някои
Коментари Харесай

Проблемите във формирането на образователните политики според синдикат Образование

Синдикат „ Образование “ към КТ „ Подкрепа “ направи относителен разбор на някои от просветителните системи в света и обвързваните с тях синдикални организации и вследствие на това проучване откри, че са налице съществени проблеми, свързани с формулирането на политиките във връзка с учебното обучение на макро равнище. Голяма част от проблемите на тези политики са свързани с това, че макрополитиките се създават без достатъчното присъединяване на обществените сътрудници в лицето на учителските синдикати.

 В конституцията на Република Полша, да вземем за пример, е визирано обвързване на страната и институциите освен да реализират обществен разговор, само че и императивно да употребяват постигнатите резултати от този синдикален разговор. Това осмисля упоритата работа на участниците вдиалога, подсигурява волята на суверена-електората на синдикалните организации. Но най-важно е, че този принцип слага сериозна спънка пред тясно партийните и комерсиални ползи на групи политици и държавници. Гаранция за този формат на социалия разговор в Полша дава „ Закон за съвета на обществения разговор “.

 Историята на всички синдикални организации на учителите е обвързвана с договаряне на по-добри условия на труд – КТД, интензивно присъединяване при основаването на закони и наредби, дискутиране и договаряне на всички проблеми и хрумвания, засягащи образованиетои отбрана правата на членовете – трудови разногласия в съда, образование и основаване на учебни водачи и ръководители. Показателна в това отношение е политиката на Казахстанския училищен профсъюз, който взе участие в създаването на всички нормативни документи, касаещи просветителната система, които не могат да съществуват без автограф от учителския профсъюз.  Педагогическият труд в тази страна е високо скъп. Всяка година за сметка на държавния бюджет се квалифицират повече от 400 000 педагогичен експерти. Професията „ възпитател “ е доста привлекателна за младите в страната. Ежегодно се разкриват по 100 нови учебни заведения и в тях влизат по 5-7 хиляди млади експерти.

 Изхабяването в учителската специалност е несъмнено, като научно е потвърдено, че доближава до 5% на година. Поради огромното натоварване педагозите доближават оптимално изхабяване за 20 години стаж. Международният синдикален опит е утвърдил компесаторни механизми за предпазване на работещите в системата на образованието. Тези механизми са повече и по–ефективни там, където синдикатите обгръщат съвсем всички работещи в системата. Усилията на Израелския училищен профсъюз съумяват да реализират доста добра компесаторна политика – годишен отпуск на всяка седма работна година за всички членове на Синдиката. Тази контрактувана година за подготовка и въстановяване оказва помощ за съхраняването на учителите до по-висока възраст за пенсиониране. Подобна процедура са постигнали учителските синдикати във Франция, Полша, Румъния и други Австийският училищен профсъюз е утвърдил различен доста сполучлив конпесаторен принцип: по-ранно пенсиониране на педагозите при натоварване над седмичната и годишна норма. Часовете допълнитена работа в системата калкулират опция за по-ранно пенсиониране.

 Финансовият приоритет на просветителната система е една от най-важните предпоставки за сполучливи просветителни политики. Безпорен финансов приоритет са постигнали синдикатите в Дания, Швеция, Кипър, Финландия, Казахстан и други В Македония има, извоювана от Синдиката, самостоятелност на заплащането на труда на учители и шефове от броя на учениците, принцип, който разрешава запазването и на най-малките учебни заведения. Това резервира системата от нездравословните въздействия на недобросъвестни родители и възпитаници, претенциите им за оценки и намесата им при санкции за прегрешения от позицията, че са определящ фактор за финансовата непоклатимост на образователното звено.

 Важна и скъпа е оказваната помощ и подпомагане на синдикалните структури при нарушение на нормативите и постигнатите договорености на всички равнища. Чрез дейни диалози, договаряния, заведени правосъдни каузи и митинги при фрапантни нарушавания, синдикатите са поръчител за почтени условия на труд и отбрана, за почтено възнаграждение и обществен мир. Те са кръвоносната система, която прави жив и активен държавния организъм, тъй като са най-важният медиатор сред тези, които създават богатствата (материални и духовни) и тези, които ги ръководят.

 Изборът на учебно заведение в доста следени просветителни сфери не се дефинира на учебно равнище. Разпределението на учениците още от първи клас е поверено на районни и държавни просветителни структури. Не е открита система, в която това систематизиране да е оставено единствено на равнище образователно заведение. По концепция на Израелския профсъюз е проведен плануван банкет в първи клас, като той се организира от общинските просветителни институции. Според регламента родителите могат да изберат до три учебни заведения, а просветителният отдел дефинира образователно заведение, съобразявайки се и по местоживеене. Същият отдел следи салдото сред обособените учебни заведения и не позволява броя на учениците в едно образователно заведение да се усилва за сметка на друго.

 Вече е история „ профсъюз “ да бъде знак на протест, стачка и митинг. Днес визията на синдикатите на страните от света с водещи просветителни системи е експертна, авангардна, насочваща и всяваща престиж, сигурност и разцвет на просветителния отрасъл – гаранция за бъдеще и напредък на съответната страна.

Юлиян Петров, ръководител на Следствен отдел към окръжна прокуратура „ Подкрепа “  

11.07.2016,гр. София                                                                             

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР