Синът ни е в трети клас и расте боязлив и

...
Синът ни е в трети клас и расте боязлив и
Коментари Харесай

Синът ми расте като страхливец

„ Синът ни е в трети клас и пораства страхлив и нерешителен. Онзи ден се прибра от учебно заведение със скъсана чанта. Разказва, че съученик му сграбчил чантата и почнал да я рита из стаята, а синът ми се страхувал да реагира. Момчето било с една глава по-високо. В двора съседските деца също се пробват да го излъгват и надхитрят. Колко пъти към този момент съм му обяснявала, че би трябвало да може да отстоява себе си.Той е доста благ, спокоен, по-лесно му е да се измъкне от спора и да седи в ъгъла. Спортът не го влече, опасява се от конкуренция.
Характерът му не е мъжки и това доста ни тормози и мен, и брачна половинка ми.
Нашето семейство е проспериращо, бабата оказва помощ в развъждането на внука си. Тя, несъмнено, го глези, а ние с татко ми се опитваме да сме строги. Но наподобява, че вършим нещо значително “, написа разтревожена майка.

„ За да не пораства момчето плахо, то би трябвало да бъде възпитано като момче.
Основното е

да има вашата поддръжка при превъзмогване на компликациите и страховете “,

обяснява психологът Денислав Федоряк.

В същото време децата са разнообразни, с друга душeвност и характер. Някои се нуждаят от малко повече внимание и поддръжка в образованието, други по-малко.
Но има едно значимо обръщение - страхът е естествен, само че страхливостта (когато бяга от разрешаване на проблеми) - не е.

Къде бъркат родителите
Една от честите неточности на родителите е, в случай че лишават момчето от опцията да взема независими решения и самичък да преодолява страховете си.

- Втората е неналичието на поддръжка за триумфа и при провали. Ситуацията е неприятна, в случай че родителите оказват напън върху него.

- И не на последно място: в случай че вършат отрицателни съпоставения с други, " по-успешни " деца.

Има доста аргументи за тези неточности. Това са неналичието на познания у родителите, проблемите в връзките сред мама и баща, едностранчивото образование (когато едно момче се отглежда единствено от мама и баба, например), в случай че няма мъж, на който то да желае да подражава. Или, в случай че този човек надалеч от модела за подражателство.

Възможно ли е да го „ извършите “ самоуверен
Възможно е да помогнете за оформянето на характера му, тъй че до 6-7 години детето ви да стане по-смело и уверено. Защото деянията на плашливост зависят и от възрастта.

Има един главен миг: с цел да бъде сполучливо образованието, постоянно го хвалете, когато е съумяло. И се отнасяйте доста търпеливо. Насърчавайте го, в случай че, да вземем за пример, се опасява да се качи някъде на високо или не смее да отиде в мазето.

Продължава на страницата на Новите родители

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР