Синът на основателя на Ал Кайда Осама Бин Ладен, Хамза,

...
Синът на основателя на Ал Кайда Осама Бин Ладен, Хамза,
Коментари Харесай

САЩ смята сина на Осама Бин Ладен за мъртъв

Синът на създателя на Ал Кайда Осама Бин Ладен, Хамза, е умрял, съгласно американските разузнавачи, съобщи BBC.

Подробности за мястото или датата на гибелта на Хамза Бин Ладен остават неразбираеми в анонимните отчети.

През февруари държавното управление на Съединени американски щати предложи 1 милион $ за информация, водеща до местонахождението му.

Хамза Бин Ладен, за който се смяташе, че е на възраст към 30 години, беше пуснал аудио и видео известия, призоваващи за офанзиви против Съединени американски щати и други страни.

Докладите за първи път бяха пренесени от NBC и New York Times.

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп отхвърли да разяснява въпроса, както и съветникът по националната сигурност на Белия дом Джон Болтън.

Хамза Бин Ладен прикани джихадистите да отмъстят за убийството на татко му от американските специфични сили в Пакистан през май 2011 година

Той също беше призовал хората от Арабския полуостров да въстанат. Саудитска Арабия го лиши от поданството си през март.

Смятало се, че той е бил под домакински арест в Иран, само че други отчети допускат, че той също може да е обитавал в Афганистан, Пакистан и Сирия.

Американският държавен департамент съобщи, че в документите, конфискувани при нападението през 2011 година в къщата на татко му в Пакистан, се допуска, че Хамза Бин Ладен се грижи, с цел да поеме управлението на Ал Кайда.

Съобщава се, че американските сили са разкрили видео на сватбата му с дъщерята на различен върховен водач на Ал Кайда, за която се смяташе, че се е състояла в Иран. Новият му свекър е Абдула Ахмед Абдула или Абу Мохамед ал Масри, упрекнат за хипотетичното му присъединяване в атентатите през 1998 година на американските посолства в Танзания и Кения.

Ал Кайда беше групата, която стоеше против пагубните атентати против Съединените щати на 11 септември 2001 година, само че нейният статус беше подкопаван през последното десетилетие, откакто групата на Ислямска страна набъбна до популярност. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР