Синът на дисидента Петър Манолов е популярен артист с провокативната

...
Синът на дисидента Петър Манолов е популярен артист с провокативната
Коментари Харесай

Моно Петра: Нови мои скулптури ще се появят върху Луната

Синът на дисидента Петър Манолов е известен актьор с провокативната си живопис и скултури. Той е прочут представител на „ Новите диви “ - експресионистично придвижване, зародило се в Германия през края на XX век. Прочу се с провокативната си концепция за 12 свои статуи на лунната повърхнина.

- На Луната ще се организират автомобилни надпревари, първата конкуренция трябваше да се състои през октомври 2021 година. Компанията Moon Mark твърдо вярваше в това начинание. Ти направи към този момент галерия със статуи там, какво би ги посъветвал?

- Преди всичко желая да им пожелая триумф. Провеждането на автомобилно съревнование върху друго галактическо тяло е още една крачка към преодоляването на Космоса за радостни цели. Запознат съм с плана на сътрудниците и съм уверен, че ще го осъществят.

- Това би трябвало да е рали с високопроходими луноходи?

- Със сигурност няма да е рали с болиди от Формула 1, макар че за надпреварата оказват помощ Ферари и Макларън, пък и не ми е известно някой да е построил писта за задачата. Но пък ще получим още визии от лунната повърхнина, което ще обогати фантазиите на човечеството.

- Да закараш върху Луната пружини от кревати, върху които си рисувал с бронз, е много самоуверено като концепция, даже тези статуи да не бяха пращани на друго галактическо тяло. Но по-странното е, че се вижда растителност към множеството от тях.

- Съжалявам, в случай че съм разочаровал някого, само че скулптурите се озоваха измежду тревички. Да унищожа сходна флора, с цел да да ви наподобя нещо познато, би било закононарушение към лунната природа. Приятно сюрпризиран съм, че хората нямат проблем с това да видят трева на Луната. Вероятно това, което ще забележим като визии от ралито, ще бъде също толкоз шокиращо, колкото моето първо включване от там.



- Искаш да кажеш, че ще има още сходни включвания онлайн с твои статуи на лунната повърхнина?

- Разбира се! Смятам да показва още статуи, изложени на други точки върху Луната. Живеем в ерата на спътниците, тъй че шоуто ще продължи още - най-малко до момента в който не усетя, че е изчерпано.

- Но сателитните връзки не са на ниска цена нещо?

- Така е, има доста хора които ме поддържат в това начинание, с цел да продължи заниманието.

Първата част, която видя, беше финансирана напълно с продажбата на мои творби. Приятели, които повярваха в концепцията, също доста ми помогнаха, а други, видели първата част, се възпламениха да оказват помощ, с цел да може този мой план да продължи. Ако щеш вярвай, само че имах предложение за помощ от страната - да оказват помощ с някаква сума пари, което ме трогна, само че отхвърлих, тъй като времената са тежки и не желая да падне и петънце върху плана, че е основан, с цел да засмуква пари от държавни или европейски фондове.

- Е, да, но нали в този момент артистите са подкрепени тъкмо от страната и Европа, с цел да оцелеят във времена на пандемия?

- Във времена като сегашните мъчно се твори. Мога да си показва какво е в душите на всички, които се занимават с музика. Първо бяха ограбени от торентите, като безочливо им бе казано, че би трябвало да концертират, с цел да живеят. Те се съгласиха, а в този момент им бе отнето и това. Без всякаква подигравка ще кажа, че този бранш би трябвало да се подкрепи финансово, без никакви недомлъвки и разправии в обществото и медиите. Затворени бяха големи браншове от шоу промишлеността, които надали ще се възстановят скоро.

Ако на някого му се гледа театрална режисура на екрана на компютъра, на мен такава не ми се гледа. Когато вляза в театрална зала, аз първо чувствам миризмата в театъра и чак тогава идва време за представлението. Ей Богу, миризмата ми е доста значима.

Писателите, които основават творбите си в самотност, са ощетени от това, че не могат да ги показват онлайн пред аудитория. А и да могат, с наложени рестриктивни ограничения на метър и половина разстояние ти нали не се заблуждаваш, че някой ще разисква книгата, която са написали? Въпросите от страна на почитателите ще са напълно свързани с това какво мисли съответният създател за пандемията и ограниченията.



Готов съм да се обзаложа с теб на каквото кажеш, че в случай че посетим 10 министър председатели на книги, няма да се приказва за литература, а за коронавирус. Същото е и с изобразителното изкуство, вървях на няколко изложения на мои сътрудници и стопирах, тъй като никой не си приказва за нищо друго, с изключение на за пандемия и гибел.

- Как се излиза от този обаян кръг?

- Не знам.

- Тази галерия не е ли провокация към НАСА и подозрението, че не са били на Луната?

- НАСА и американците са стъпили там и това е неоспорим факт. Когато това се е случило, с галактическите стратегии не са се занимавали лигльовци, а корави мъже. Мъже, воюващи идеологически, в случай че щеш.

- Но въпреки всичко това са петдесет години, в които технологиите се развиха доста?

- Това, че са се развили, няма значение при неналичието на човешкия фактор, който е мотор на всичко, което познаваме, всичко друго е пунта мара.

Американците са стъпили на Луната, освен това седем пъти. Да не наливаме масло в тайни теории. Идеята на тази галерия е да обогати образно това, към което загубихме интерес през последните петдесет години.

- НАСА заплати 2,5 милиарда $, с цел да върне Мъск индивида на Луната.

- Ако връщането на индивида върху лунната повърхнина коства 2,5 милиарда $, то е пъклен необяснимо за какво никой не е стъпвал петдесет години след първата екскурзия. Има и друго. Американците като че ли влагат тия пари, с цел да потвърдят, че са били там. Защо ви е нужно всичко това? Ходили сте седем пъти там, човек би трябвало да не е с всичкия си, с цел да мисли, че това не се е случвало или че е записвано във кино студио.

- И въпреки всичко, накъде ще поемат хората на духа?

- Кой накъдето желае да хваща, аз се занимавам с това да намеря невъзможни цветови съчетания, които да впечатлят образните сетива на хората. Успоредно с лунната авантюра се занимавам и с един вманиачен план за по-красив интернет, само че за това ще стане дума по-нататък във времето. Радвам се на изложбата, която следва от 6 декември до 30 януари в Българската търговско-промишлена палата. Мястото е извънредно централно, тъй че да бъде посетено от повече хора. Защото за мен финансовото изражение на един план от дълго време няма значение, значимо ми е общуването с публиката.

Визитка

Манол Петров е роден на 7 април 1973 година в Панагюрище. Той е наследник на дисидента Петър Манолов. През 1989 година фамилията му е изселено от България. Установяват се в Париж, където той учи изкуство в лицея „ Жан-Пиер Вернан “ (lycée Jean-Pierre Vernant) в Севър. През 1990 година се показва с псевдонима Моно Петра, взет от стихотворение на Петър Манолов за едноименния нос в Черно море, покрай Иракли.

Автор на емблематичната галерия „ Патриарси и проститутки “, показана през 1995 година в СГХГ-София. Според изкуствоведа Димитър Г. Димитров (директор на СГХГ 1990-1999) Моно Петра е представител на „ Новите диви “ - експресионистично придвижване, зародило се в Германия през края на XX век. Патриарсите, изобразени върху амбалажна хартия, изрисувани с маслени пастели, си кореспондират с проститутките, изобразени на огромни маслени платна.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР