Синът ми е на 6г. От 5-годишна възраст понякога се

...
Синът ми е на 6г. От 5-годишна възраст понякога се
Коментари Харесай

Детето иска да го целуваме като възрастен

„ Синът ми е на 6г. От 5-годишна възраст от време на време се пробва да ме целува по устните. Той пораства без татко, тъй че не е виждал сходно държание. Когато запитвам къде го е видял, той дава отговор „ на никое място “. И допира пениса си. Майка ми ме успокоява, споделят че по този начин детето учи тялото. Но аз се тревожа, не знам по какъв начин да реагирам… ”  , написа млада майка.

Ето отговора на фамилния психолог  Татяна Соколова.

Нека кажа незабавно: Няма от какво да се притеснявате от обстоятелството, че синът ви се интересува от сходни въпроси. Това е изцяло обикновено държание за предучилищна възраст.

Според Фройд (и психоаналитичната психология) това характеризира психосексуалното развиване. От тази доктрина следва, че всяко дете минава през няколко стадия на развиване. Това е самостоятелен развой, протича по разнообразни способи, само че обгръща почти едни и същи възрастови интервали:

- 0 до 1,5 години е оралният етап;

- от 1,5 години - до 3 години - това е аналния етап;

- от 3-4 години - до 6-7 - фалически етап.

Момчето ви в този момент претърпява фалически стадий - на този стадий децата се разпознават и се самоопознават. Затова вашата майка ви е споделя, че детето в този миг стартира да учи себе си, опознава по какъв начин работят органите му, в това число гениталиите.

То ще демонстрира интерес освен към себе си, само че и към своите близки: на тази възраст то към този момент схваща, че момчетата са разнообразни от девойките.

Фаличният етап води до формирането на по този начин наречения Едипов комплекс (при момчетата) и комплекса на Електра (при момичетата). Просто казано, детето изпитва първи интерес към противоположния пол.

За един наследник най-близкото момиче е майка му и надлежно той демонстрира интерес към нея. Но синът вижда, че има " противници ": татко или чичо, различен непосредствен човек, който поддържа връзка с майка му. И тогава момчето се разпознава с мъжката роля: и аз ще бъда мъж, ще бъда също толкоз мощен, а до мен ще има жена.

Тоест това, което се случва в този момент с едно 6-годишно момче, е безусловно обикновено. На тази възраст всички минават през този стадий.

Как да реагират възрастните

На първо място, майката би трябвало да потисне ненужните страсти от общуването със сина си, които могат да го предизвикат, да засилят интереса му или противоположното - да го накарат да се срами от интереса си и затова да потисне прекарванията, свързани с този стадий на развиване.

Ако майката види, че детето допира гениталиите си, тогава не би трябвало да реагира внезапно, да му се кара и да подрежда:  „ Спри “, „ Извади ръцете си “, „ Не се пипай “.

Трябва да се опита да го разсеете, да превключи вниманието му към нещо друго.

Ако детето стартира да задава въпроси за анатомията, тогава умерено му обяснете по какъв начин работи човешкото тяло, като се има поради възрастта.

Колкото и да  ви се коства извънредно, би трябвало да му разкажете в детайли. Има и задоволително литература и книжки, от които то може да получи вярната информация.

Какво би трябвало да каже майката, в случай че синът ѝ желае да я целуне

Ако той целува майка си по бузата, значи демонстрация деликатност, в което няма нищо неприятно. Но не повече.

Важно е да обясните на детето, че всеки човек има персонални граници. Това се отнася както за майка му, по този начин и за него. И никой не трябва да ги нарушава.

Каже му:  „ Това е моето тяло, а това е твоето тяло. “

И също по този начин научете детето да се пази единствено, изграждайки личните си граници.

И най-после. Майката би трябвало да се оправи с безпокойството си, да разбере, че този интервал е натурален стадий в психосексуалното развиване на човек.

Момчето няма татко, няма друга фигура, която да може да види, да прегледа, тъй че синът трансферира целия интерес към майка си.

Ако майката продължава да се тревожи, ще предизвика в допълнение сходно държание у детето.

Мона Василева / Новите родители

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР