Син на героя от Аушвиц Витолд Пилецки търси по съдебен

...
Син на героя от Аушвиц Витолд Пилецки търси по съдебен
Коментари Харесай

Син на герой от Аушвиц търси милиони от Полша за екзекуцията на баща му

Син на героя от Аушвиц Витолд Пилецки търси по правосъден ред милиони обезщетение от държавното управление на Полша поради изтезанието на татко му през 1948 година от комунистическия режим, съобщи АП.

Делото е почнало в четвъртък, а идващото съвещание е планувано за януари.


19-годишният Анджей Пилецки твърди, че според настоящ полски закон за обезщетяване на потърпевши от комунизма страната дължи 26 млн. злоти (5,7 млн. долара) на татко му.

Капитанът от кавалерията и член на полската опозиция Витолд Пилецки непринудено се оставя през 1940 година да бъде хванат от нацистите и вкаран в Аушвиц/Освиенцим за да провежда там протест и да събере доказателства за зверствата на окупаторите.

През 1943 година той заобикаля от лагера и написа отчет, който става за Съюзниците пръв източник на информация за ситуацията в нацистките концлагери.

След войната Пилецки е задържан, изтезаван и екзекутиран от назначените от Москва полски управляващи по обвиняване, че е шпионирал в интерес на задграничното държавно управление в Лондон. Тленните му остатъци в никакъв случай не са открити, напомни АП.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР