Символично в Деня на Европа започва работата си Конференцията за

...
Символично в Деня на Европа започва работата си Конференцията за
Коментари Харесай

В Деня на Европа тръгва граждански дебат за бъдещето на ЕС

Символично в Деня на Европа стартира работата си Конференцията за бъдещето на Европа, която посредством цивилен панели и многоезичната цифрова платформа ще даде опция на на младежите да споделят концепциите и рекомендациите си за подтик напред на Европейския съюз.

Те ще бъдат взети под внимание и проучени от трите европейски институции.

" Искаме да създадем действителен подтик изпод нагоре. Конференцията ще бъде доста повече от упражнение по изслушване; тя ще бъде метод за фактически присъединяване на жителите в очертаването на нашето общо европейско бъдеще ", разяснява съпредседателят на Изпълнителния съвет на Европарламента Ги Верхофстад. Според него основите са положени - цифрови и съвещателни демократични опити, които в никакъв случай до в този момент не са били тествани на ниво Европейски Съюз. " Ще подсигуряваме, че по-късно техните паники и оферти ще получат политически отговор. Това е нещо ново и вълнуващо, и стартира през днешния ден ", добави той.

От името на председателството на Съвета на Европейски Съюз португалският държавен секретар по европейските въпроси Ана Паула Закариаш съобщи: " От Порто до Страсбург, през днешния ден честваме Деня на Европа и началото на Конференцията за бъдещето на Европа, и думите на президента Марио Соареш идват на разум, когато през 1976 година засвидетелства: " Преосмислянето на Европа и нейното бъдеще е непрекъснат дълг на всички европейци. Съвместно начинание, което би трябвало да бъде продължено със примирение, като се има поради историческата значителност на общите ни цели ".

" Създаваме пространство, в което жителите могат да разискват наедно с определените представители, с цел да очертаят бъдещето на Европа. Това в никакъв случай не е било провеждано до момента, само че сме уверени, че то ще укрепи както нашия Европейски съюз, по този начин и нашата представителна народна власт. Няма по-добра дата за честване на това от 9 май ", уточни заместник-председателят на Комисията Дубравка Шуица, отговаряща за демокрацията и демографията.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР