Символът на жълтия цвят е Слънцето, източникът на топлина и

...
Символът на жълтия цвят е Слънцето, източникът на топлина и
Коментари Харесай

Символика и значение на жълтия цвят

Символът на жълтия цвят е Слънцето, източникът на топлота и светлина, без който животът на Земята е неосъществим. Жълтият цвят изпълва с позитивна сила.

Значението на жълтия цвят в другите столетия и при другите нации не е било едно и също. В християнството да вземем за пример неговото значение се е определяло от нюанса. Всичко, обвързвано с божественото, трябвало да има златист нюанс, а сивкаво-жълтото се свързвало с неистина, съмнение и липса на положителни качества. Бледожълтият цвят се е свързвал с прелюбодейство.

Значението на жълтия цвят в епохата на Ренесанса е близо до тълкуването на цвета от християнството. В Бразилия пък жълтият цвят се свързва с несгоди и заболявания.

В Китай жълтото въплъщава великолепието и е знак на могъществената империя. Жълтият цвят се асоциира в доста страни с разлъка и невярност.

Жълтият цвят е топъл, той провокира позитивни страсти при хората и се свързва най-много с наслада и благополучие. Жълтият цвят спомага за усилването на мозъчната активност и за подобряването на паметта.

Значението на жълтия цвят се употребява интензивно в рекламата, защото човек помни повече време реклами, в които е употребен този цвят.

 Жълто в будизма

Жълтото в комбиниране със зелено в доста нации се асоциира със злоба и двуличие. Жълтото, съчетано с черно, подсъзнателно се възприема от хората като знак за заплаха.

Златисто жълтият цвят на аура е характерен единствено на хора, които са издигнати на висше равнище на прояснение, това е знак, че индивидът е извънредно талантлив в духовно отношение.

Жълтият цвят символизира и есента, а по тази причина от време на време е знак на заболяванията и даже на гибел. В познатата ни митология златният колорит на жълтото е знак на благополучие, благосъстояние и величие.

За християните жълтият цвят също по този начин е знак на измяната на Юда, а в будизма това е цветът на смирението и отказването от суетата, по тази причина будистките монаси носят жълти облекла.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР