Симптомът на пърхот е прекомерно лющене на епидермиса и бели

...
Симптомът на пърхот е прекомерно лющене на епидермиса и бели
Коментари Харесай

Пърхот – причини, видове, лечение

Симптомът на пърхот е прекалено лющене на епидермиса и бели люспи, падащи от главата. За благополучие има елементарни способи да се справите с този неуместен проблем.

Пърхотът е най-често срещаното положение на скалпа, което може да одобри разнообразни форми, като изсъхнал или лоен пърхот.

Образуването му се предизвиква от гъбички Malassezia, които живеят на скалпа.
Благоприятстват го и външни фактори: замърсяване, UV лъчи, стрес.

Лечението нормално е много просто – състои се в потребление на шампоани с противогъбични съставки. Тъй като това заболяване се повтаря, вярната профилактика и грижа за скалпа са значими за предотвратяването му.

Пърхотът е най-често срещаното хронично и повтарящо се заболяване на скалпа. Смята се, че визира най-малко 50% от населението( 1 ), по-често при мъжете, в сравнение с при дамите (това е обвързвано с по-голямата интензивност на хормоните, виновни за производството на себум в кожата). Пикът на заболеваемостта е към 20- годишна възраст (юноши и така наречен млади възрастни). Обикновено се появява на лоен скалп, само че може да се появи и на суха или сензитивна кожа.

Научете повече за типовете, признаците, аргументите и лекуването на пърхота.

Съдържание

Видове пърхот

В взаимозависимост от типа, пърхотът се появява по разнообразни елементи на тялото на хора от друга възраст и пол. Може да се развие както върху суха, по този начин и върху себорейна кожа.

Има няколко типа пърхот, в това число:

  • Пърхот, обвързван със суха кожа : Това е най-често срещаният вид пърхот, който нормално се появява през зимните месеци (от студено, изсъхнало време) и е обвързван с потреблението на гореща вода за измиване на косата с шампоан (което изсушава скалпа).
  • Пърхот, обвързван с лой : Това се случва от струпване на себум (мазнина) върху скалпа. Маслото може да слепи мъртвите кожни кафези на скалпа дружно с маслото, образувайки сърбящи люспи.
  • Свързан с дрожди пърхот : Това се предизвиква от дрожди Malassezia, които са тип гъбички, които живеят от непотребната лой. Той създава непряк артикул, който кара клетките на кожата да се слепват, което е повода за белите люспи, следени при пърхота.

Нека разберем повече за следните типове пърхот:

1. Сух пърхот

Сух пърхот (питириазис симплекс) – промените се локализират най-вече по скалпа, по-рядко по веждите или миглите. Епидермисът се ексфолира под формата на бели или сребристо-бели дребни люспи, които се натрупват на повърхността на кожата и падат върху облеклата непринудено или при разресване на косата. Тези промени могат да бъдат съпроводени и от лек сърбеж.

Сухият пърхот е най-честата форма на това положение. Люспите са дребни, белезникави, не полепват по кожата. Те се виждат на повърхността на скалпа и на линията на косата. Лесно падат и се виждат на тъмна коса и облекла.

2. Мазен пърхот

Мазен пърхот (pityriasis steatoides) – в хода му се появяват наслоени, жълтеникави струпеи и признаци на инфектиране. Прекомерното излющване на епидермалните кафези е съпроводено от нараснала секреция на себум, което омазнява косата.

Често мазният пърхот е разследване от утежняване на нелекуван елементарен пърхот.
При мазната форма на пърхот се виждат огромни жълтеникави люспи, които полепват по скалпа. Свързва се с остатък на себум. Често се появява сърбеж, което води до раздразнение на кожата, породено от чесане.

3. Питириазис алба

Pityriasis alba се характеризира с съществуването на бели, добре обрисувани огнища (петна). Тези промени най-често се локализират по лицето, дланите и ръцете. Децата, юношите и младежите са най-податливи на бял пърхот, по-често момчетата и мъжете. Появата на бял пърхот се благоприятства от атопичен дерматит. Симптомите постоянно се появяват или се утежняват след излагане на слънце или след посещаване на солариум.

4. Разноцветен лишей

Pityriasis versicolor – демонстрира се с присъщи кафяви или розови петна, които се лющят на дребни петна. Промените най-често се локализират по врата, гърба, ръцете и горната част на гръдния панер. След укрепване те оставят петна, които не почерняват.

5. Азбестов пърхот

Азбестов пърхот (pityriasis amiantacea) – това е тип лоен пърхот, който се характеризира с доста дебели, мъчно отстраними люспи, покриващи обвивката на косъма. Когато се опитате да ги премахнете, те се отчупват и се разделят на дребни плаки (като азбест). Симптомите на този пърхот могат да бъдат комплицирани с псориазис.

Симптоми на пърхот

 

Често първият симптом, че човек има пърхот, е появяването на бели люспи от мъртва кожа по косата или раменете, както и сърбящ скалп. При естествени условия ексфолирането на мъртвите кожни кафези и появяването на нови на тяхно място протича в 28-дневен цикъл – обмяната се прави по незабележим за окото метод. При пърхота този развой се форсира (съкращава до 7-21 дни), а новообразуваните кафези постоянно се ексфолират преди да умрат. Ето за какво в косата и облеклата се появяват ясно забележими бели люспи или люспи, които предизвикват огромен дискомфорт, може да се появи мощен сърбеж и зачервяване на кожата.

Други признаци на пърхот могат да варират според от типа на пърхота.

Симптомите на пърхот може да включват: ( 2 )

  • Суха, лющеща се кожа, която се утежнява, когато времето стане студено;
  • Сърбящ скалп;
  • Белезникаво-жълти кожни люспи по скалпа, косата, веждите, брадата или мустаците;
  • Пристъпи, които се появяват в студени, сухи сезони и по време на интервали на стрес;
  • Леко зачервяване на засегнатата област;
  • Мазна кожа на скалпа.

Симптоми на пърхот против себореен дерматит

Има известни различия дали пърхотът и себореен дерматит (СД) са едно и също положение. Според изследване пърхотът е стеснен до скалпа и включва сърбяща, лющеща се кожа без очевидно инфектиране. Твърди се, че СД, въпреки това, визира скалпа, както и лицето, региона зад ушите и горната част на гърдите.

Причини

Върху кожа с пърхот дрождите Malassezia се развъждат 10 пъти, нарушавайки салдото на микробиома. Защо се случва това? Тази гъба се нуждае от липиден комплекс, с цел да пораства – дали предизвиква пърхот зависи от това дали има мастни условия за нейното разпространяване (поради което признаците нормално се появяват в интервала на нараснало омазняване на скалпа). Malassezia се храни с триглицеридите, присъстващи в скалпа, нарушавайки липидната конструкция.

Освободените по този метод мастни киселини стартират да нервират кожата, което води до прекалено лющене на кожата и инфектиране. В допълнение, образуването и повторната поява на пърхот се благоприятства от нередности в процеса на възобновяване на епидермалните кафези – в случай че защитните функционалности на епидермиса са нарушени, кожата става по-чувствителна освен към външни фактори, само че и към гъбички и бактерии,

Въпреки че точната причина за пърхота не е добре разбрана, някои специалисти допускат, че той е резултат от прекалено много лой (себум) от мастните жлези (мастните жлези). 2 Мастните жлези се намират в космените фоликули и създават мазната, восъчна субстанция, която смазва кожата и косата, наречена себум.

Факторите, които усилват риска от приемане на пърхот, включват: 3

  • Прекомерно мазна коса и кожа на скалпа
  • Имате здравословно положение, което предизвиква компрометирана имунна система, като рак, трансплантация на орган или ХИВ/СПИН
  • Имате неврологично заболяване (като заболяването на Паркинсон)
  • Липса на сън

Не е изцяло известно за какво се появява пърхот. Разбира се, това заболяване е обвързвано с генетични болести и пърхотът се появява, когато има дисбаланс на 3 фактора:

  • смяна на състава на себума,
  • небалансиран микробиом, дисбаланс на микробиома
  • нарушена функционалност на епидермалната преграда.

Появата на пърхот се свързва с гъбичката Malassezia, която принадлежи към физиологичната флора на кожата – така наречен микробиом.
Микробиомът е невидимата екосистема от живи микроорганизми, които живеят върху човешката кожа.
Всеки квадратен сантиметър е населяван от 10 000 до 1 милион бактерии и дрожди. Техният баланс е от значително значение за здравето на кожата и нейното вярно действие.

Диагноза

Пърхотът нормално се диагностицира посредством анамнеза и обзор. Обикновено не са нужни лабораторни проби за диагностициране, само че може да се извърши кожна биопсия, с цел да се изключат други положения.

Лечение

Пърхотът в юношеството и при възрастните не може да бъде оздравял. Лечението на пърхота е ориентирано към облекчение на признаците и минимизиране на забележимите признаци на разстройството (като зачервяване и сърбеж) и попречване на пристъпи. Лечението зависи от типа на пърхота и от това какъв брой е тежък той.

Лекият пърхот нормално може да се третира с гальовен шампоан. Ежедневното измиване с шампоан може да понижи омазняването на скалпа и да предотврати натрупването на мъртви кожни кафези.

Умереният пърхот нормално може да се лекува с шампоан за пърхот без рецепта.

Видовете лечебни шампоани срещу пърхот включват:

  • Шампоани със селенов сулфид : Те оказват помощ да се забави скоростта на гибел на клетките на кожата (намаляване на натрупването на мъртви клетки). Те също могат да оказват помощ за понижаване на гъбичките, които могат да допринесат за пърхот.
  • Шампоани с цинков пиритион : те работят за понижаване на гъбичките, които могат да допринесат за пърхота.
  • Шампоани със салицилова киселина : Те оказват помощ за поощряване на отстраняването на кожни люспи, само че също по този начин предизвикват сухота, което може да докара до повече лющене.
  • Шампоани с кетоконазол : Това са противогъбични шампоани (въпреки че се оферират без рецепта, по-силни дози могат да бъдат предписани от доктор при тежки случаи на пърхот).
  • Шампоани на основата на катран : Този вид шампоан се прави от въглищен катран. Той също по този начин забавя скоростта на гибелта на кожните кафези, намалявайки съществуването на получените кожни люспи. Шампоаните въз основата на катран могат да причинят обезцветяване на руса или бяла коса. Този вид медицински шампоан също може да направи скалпа по-чувствителен към слънчева светлина. 4

Тези лечебни шампоани постоянно се предлагат за ежедневна приложимост, когато се употребяват за първи път. След като пърхотът е под надзор, тези шампоани постоянно могат да се употребяват единствено един път или два пъти седмично.

Ако шампоаните без рецепта не облекчат признаците на пърхота, консултирайте се с доктор по отношение на вероятната приложимост на шампоан с рецепта.

Други фактори при битка с пърхота

Освен упоменатите лекувания, има още няколко фактора за които да внимавате, с цел да подобрите здравето на скалпа си.

  • Внимавайте да не изсушите кожата – в защитна реакция тя стартира да създава непотребен себум, което улеснява пролиферацията на дрождите, виновни за образуването на пърхот. Не го прегрявайте със сешоар или шапки.
  • Подбирайте деликатно козметиката за грижа – без дразнещи препарати, нежна към кожата. Изплакнете подробно шампоана и балсама. Избягвайте непотребния лак за коса и други стилизиращи сътрудници, които могат да блокират отворите на космените фоликули и да засилят себореята.
  • Погрижете се за хигиената на скалпа – не е правилно, че ежедневното миене вреди на косата и ускорява себореята. Използвайте меки почистващи препарати, които не засягат хидролипидния пласт на кожата.
  • Умереното излагане на слънце нормално усъвършенства признаците на пърхота – той е по-малко скучен през лятото, в сравнение с през зимата. Не забравяйте обаче, че прегряването на скалпа може да ускори себореята, а прекаляването с UV лъчите е нездравословно за кожата.

Тъй като стресът въздейства върху работата на мастните жлези и може да утежни пърхота, погрижете се и за хигиената на метода си на живот. Опитайте се да спите задоволително, научете се да си почивате.

Не подценявайте първите признаци на пърхота, тъй като даже и най-невинно изглеждащите и не изключително досадни могат да прераснат в лоен пърхот и инфектиране на кожата с времето. Колкото по-бързо действате, толкоз по-добре.
Диетата също е доста значима за попречване на пърхот.

Прогноза

При възрастни и юноши пърхотът не може да бъде оздравял. Състоянието поражда и изчезва през целия живот на индивида, само че признаците могат да се ръководят дейно с лекуване.

Известно е, че при постоянно лекуване пърхотът се усъвършенства бързо. Ако вашите признаци на пърхот не реагират на шампоан за пърхот без рецепта или в случай че засегнатите области образуват корички, изтичат течност или гной или станат мъчителни, не забравяйте да се консултирате с вашия доктор.

Какви фактори утежняват пърхота?

Тенденцията към пърхот или обостряне на неговите признаци се въздейства от вътрешни и външни фактори на експозицията, като:

  • хормонални нарушавания (влиянието на андрогените върху работата на мастните жлези, пърхотът постоянно се появява по време на пубертета);
  • уязвимост на имунната система, отмалялост, липса на почивка;
  • прекалено изпотяване;
  • податливост към мазна кожа;
  • липса на персонална хигиена;
  • прочувствен стрес;
  • неприятно хранене, в това число несъразмерна консумация на захар и наситени мазнини;
  • диета с ниско наличие на цинк и витамини от група В;
  • несъответстваща грижа за косата, да вземем за пример несъответстващо изплакване на шампоани и балсами, прегряване на кожата със сешоар, несъразмерна приложимост на гелове и лакове (като запушват отворите на космените фоликули и мастните жлези, те предизвикват нарасналото произвеждане на себум),
  • изменение на климата, пърхота нормално се ускорява през зимата (благоприятства прегряването на кожата с шапка и престоят в отопляеми помещения).

Истини и легенди за пърхота

  • Пърхотът може да аргументи косопад. Няма доказателства, че пърхотът способства за оплешивяването. С напредването на алопецията се следи понижаване на склонността към пърхот по скалпа. Загубата на коса, въпреки това, може да бъде обвързвана с разчесване на сърбящ скалп и механично увреждане на космените фоликули.
  • Мазният пърхот не би трябвало да се лекува, той ще премине самичък. Не е правилно. Притеснителният лоен пърхот може да се развие от нелекуван елементарен (сух) пърхот – затова даже лекото лющене на епидермиса не би трябвало да се подценява.
  • Мазният пърхот може да докара до себореен дерматит. Да, и се счита, че и двете болести имат една и съща съществена причина – свръх колонизация на дрожди Malassezia. 
  • Пърхотът поражда заради липса на хигиена. Лошата хигиена не е директната причина за пърхота, само че в действителност може да усили риска от появяването му. След това кожата стартира да се омазнява, което основава идеални условия за размножаване на гъбичката Malassezia, виновна за пърхота.
  • Горещите вани могат да влошат пърхота. Да, тъй като прекомерно високата температура може да докара до нарушение на хидролипидната преграда на епидермиса и да усили себореята – всичко това способства за усилване на признаците на пърхот.
  • След 50-годишна възраст склонността към пърхот понижава. Обикновено това е по този начин, изключително при дамите – вследствие на менопаузата съставът на липидите в кожата се трансформира и тя става по-устойчива на дрожди.
  • Пърхотът може да бъде инфектиран. Не е правилно! Това заболяване се свързва с несъразмерното наличие на гъбичките Malassezia върху скалпа, които са натурален съставен елемент на човешкия микробиом.
  • Ако не се лекува, може да изчезне от единствено себе си. За страдание не. За унищожаване на пърхота е належащо потреблението на шампоани и противогъбични средства, а по-късно подобаваща профилактика за попречване на повторната му поява.
Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР