Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза са собственици на парка

...
Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза са собственици на парка
Коментари Харесай

Окончателно! Присъдиха двореца Врана на Симеон II

Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза са притежатели на парка и двореца " Врана " и всички искания на страната по отношение на тях са отхвърлени дефинитивно. В понеделник Върховният касационен съд (ВКС) не позволи до обжалване решението на Софийския апелативен съд (САС), с което предишното лято двамата бяха приети за притежатели на парцела, съобщава lex.bg.

Преди две години някогашният цар и министър председател завоюва и делото за собствеността върху  " Царска Бистрица ". Практиката на Върховния касационен съд по делото за двореца в Рила е употребена от правосъдния състав и по делото за " Врана ".

На първа инстанция страната завоюва " Врана ", само че делото бе обърнато в интерес на Сакскобургготски пред Софийския апелативен съд.

Имението " Врана " се състои от централния замък с повърхност над 2000 кв. м. и още двайсетина постройки, измежду които оранжерии и икономически здания. Общата повърхност е 992 дка. Част от него бе предоставена за стопанисване на столичната община преди години от някогашния министър председател. В момента " Врана " действа като парк и е отворен за гости.

" Врана " бе върнат на Сакскобургготски през 2001 година от тогавашния столичен кмет Стефан Софиянски. Основанието бе решение на Конституционния съд (КС) от 1998 година, с което бе разгласен за противоконституционен Законът за оповестяване за държавна благосъстоятелност парцелите на фамилиите на някогашните царе Фердинанд и Борис и на техните наследници от 1947 година Допреди няколко години съдилищата смятаха, че решението на Конституционен съд не е съображение за реставрация, а специфичен закон в това отношение няма и до през днешния ден. Така на страната бяха присъдени дворците " Кричим ", " Ситняково " и " Саръгьол ".

Миналата година по искане на някогашния министър председател Конституционен съд се произнесе и за резултата от решението от 1998 година Съдиите постановиха, че закони като този за конфискацията би трябвало да се смятат за невалидни с влизането в действие на новата конституция от 1991 година

От настоящето решение на САС се схваща, че страната е претендирала, че е притежател на три учредения. Първото е, че тогавашното Интенданство на цивилната листа единствено е управлявало парцелите на царя, само че не ги е имало, че страната има акт за благосъстоятелност от 1989 година и че парцелът е добит по силата на анулирания закон за конфискацията.

Тезата на Сакскобургготски постоянно е била, че дядо му цар Фердинанд поетапно е изкупил с персонални средства първо главния парцел към двореца, където в миналото е имало чифлик, а по-късно и близките терени, с цел да сътвори парка.

" С това решение се поставя завършек на разногласието за " Врана " – тя принадлежи на Симеон Сакскобургготски и Мария-Луиза и се възвръща една правна и житейска правдивост, тъй като когато страната е лишила от някого нещо и го връща, самата тя би трябвало да се съобрази със своите актове. След като в миналото е лишила " Врана " от царското семейство точно като имущество на царя, няма по какъв начин години по-късно да твърди, че то е нейно още все още на одържавяването ", разяснява юрист Валя Гигова, която реализира отбраната на Симеон и сестра му по делото " Врана ", представена от lex.bg.

Още през предходната година някогашният министър председател сподели, че няма да търси обезщетение от страната за " Врана ".
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР