Симеон II, съпругата му доня Маргарита и редица общественици се

...
Симеон II, съпругата му доня Маргарита и редица общественици се
Коментари Харесай

Царят се сбогува с монархист номер 1 Христо Куртев

Симеон II, брачната половинка му доня Маргарита и редица общественици се сбогуваха през днешния ден с Христо Куртев - емблематичен представител на българския монархически кръг, който умря преди дни на 81 години. Опелото бе отслужено в античната столична черква " Света София " от архимандрит Дионисий, който се разкая и още веднъж получи от Светия Синод правото да служи.



В храма пристигнаха и ген. Румен Ралчев - изтъкнат масон и Велик приор на Ордена на Рицарите Тамплиери в България, светският хроникьор Иван Тенев, близката другарка на Христо Куртев - Мария Конакчиева - дългогодишно пресаташе на Френския културен институт в София, дипломати, тогавашни депутати от Национална движение „Симеон Втори".

Христо Куртев оказа помощ на цар Симеон II да се върне в България. Куртев бяга в Париж през 1965 година, когато е на 24 години. Работи като докер, мие коли, с цел да се издигне до най-висшето общество във Франция.



 Пътят му към Западна Европа стартира през 1965 година Преди това обаче следва стопанска система, както и театрознание във ВИТИЗ.



„ В продължение на години в съзнанието ми се трупаха отрицателни настроения срещу режима и те превзеха мисълта ми. Естествено, по-голямо значение имаше и атмосферата в фамилията ми. Баща ми лежа в пандиза няколко години, тъй като беше упрекнат в подривна активност - оказал помощ финансово братовчед си и още неколцина да изпълнят една манерка с гърмеж, която хвърлили против паметника на Сталин в столицата. Освободиха го през 1956-а, откакто Сталин умря “, разказваше Куртев.



И един прелестен ден през 1965 година той бяга във Федерална Република Германия, а по-късно се отзовава във Франция, където приключва кино постановка. Работи във френската телевизия като помощник и шеф на продукция, след това в компютърната компания „ Сема метра “. Създава и своя пътническа организация.

Голямата фантазия на Христо Куртев е да се върне в България и той я реализира след демократичните промени през 1989 година, като първо възвръща царския авто клуб. През 1991 година основава Федерация „ Царство България “. Помага на Симеон II да се върне в България. Още през 1991 година Куртев и водените от него монархисти започнаха да повдигат тематиката за анулация на референдума, с който през 1946 година България става република.



През 1996 година той е един от първите хора, посрещнали Симеон II при първото му завръщане в България, откакто царят е изпъден като дете от страната 50 години преди този момент. През 2001 година Куртев бе и измежду моторите на завръщането на Симеон Сакскобургготски за непрекъснато в България и включването на царя в българската политика.



През целия си живот Куртев, който бе основател на Парижкия бал в София, е считан за един от най-елегантните джентълмени на Запад. Той придвижи този френски финес и в България. Както във Франция, по този начин и в родината си, монархистът бе заобиколен от красиви и интелигентни дами. С част от тях го свързваше освен откровено другарство, само че и любовни завършения. През последните 30 години от живота си индивидът, отраснал на жълтите павета, прекарваше времето по равно в Париж и София.















Снимки: Светломир Стоянов
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР