Силвия – при нея отиде първия козунак. Таткото в семейството

...
Силвия – при нея отиде първия козунак. Таткото в семейството
Коментари Харесай

Майсторът на козунаци Даро: Рецептата трябва да я счупиш и ремонтираш

" Силвия – при нея отиде първия козунак . Таткото в фамилията е умрял, бабата е на 73, в тежко положение в болница. "
" Таня е на легло от 15 години . След контузия на прешлените развива спинална дистрофия и не може да се обслужва сама. Живее с щерка си и дребния Джовани, който постоянно е до нея. "

" Роси страда от множествена склероза и е изцяло прикована към леглото. С месеци не излиза, тъй като живее на втория етаж, само че няма нито асансьор, нито рампа. "

" Тя е на 80 години, изоставена сама от щерка с проблеми с алкохола и от внук с проблеми с опиати. Изоставена да заплаща техен заем, за който отива половината й пенсия. "

Това са единствено част от историите, с които идващият воин на предаването " Изотопия " се сблъсква от три години насам. От толкоз той прави по този начин наречените си  " висящи " козунаци, платени от някого, който не ги взема, а ги подарява.

 Снимка: Лора Търколева

Дарин Стойков е самообразован кулинар . Преди години професионално се е занимавал с пиар и връзка, само че през днешния ден има лична пекарна в сърцето на София . Именно там се замесва великденското знамение. За три години акцията му е помогнала на заболели и самотни хора, възрастни и деца, хора в потребност, хора с увреждания и интелектуални усложнения.

Този април козунаците на Даро бяха за дамите и децата, избягали от войната в Украйна . Получиха ги бежанци в София, Стара Загора и Дуранкулак.

Пекарната на Даро се намира на столичната улица " Ангел Кънчев ", където се разнася и примамливият мирис от печивата му.

 Снимка: Лора Търколева

" Като си развиваш бизнеса, ти в действителност развиваш улицата, квартала, града, в случай че щеш ", има вяра Дарин.

" Божидар се споделя първият човек, който остави пари да създадем козунаци за хора, които не могат да си разрешат. Това беше първият Великден на пандемията . В София беше студено и тъмно ", спомня си той началото на акцията с " висящите козунаци " преди 3 години.

" Аз не желая да вземам венци за тази самодейност . Ние сме просто реализатори ", непретенциозно добавя Даро.

През тази година Даро означи връх - изпекъл е цели 194 козунака . Същевременно бе порицан, тъй като избра да подари наслада на бежанци, а не на българи.

" Не може да стоим полубезучастни и тъй като не трябва да са половинчати нещата, взехме решение, че всичко, което можем да създадем тази година, ще го създадем за тези хора, които са на хиляди километри от домовете си, дето не е ясно има ли ги, няма ли ги . Това са хора, които, каквото и да направиш за тях, все е помощ ", споделя майсторът пекар за тазгодишното издание на " висящите козунаци ".

" Колкото и да сме дребни, можем да помогнем ", уверен е той.

 Снимка: Дарин Стойков

" Когато върша козунаци, избирам да съм самичък . Така си провеждам работата, че ми е по-лесно да съм самичък ", открехва вратата към кухнята на майсторлъка си Даро.

Козунаците са направени с същински артикули и съм сигурен, че са били харесани, не крие гордостта си той.

" Няма какво да не му харесаш на моя козунак . "

През последните години през ръцете му минават към 3 хиляди яйца месечно , само че той не не помни тези пържени яйца, които е направил на майка си за 8 март, когато бил първокласник в Елхово.

 Снимка: Дарин Стойков

Дядо му бил селският готвач. Сватби, кръщенета, изпращания, сватби, погребения били доста добра подготовка за Даро.

" Улицата се затваряше, нареждаха се едни пейки, маси. В цялото село имаше едни 600-700 железни чинии, които бяха непрекъснато в оборот . С дядо ми тогава – тук ще са три казана курбан, тук – три казана яхния, той ме е научил на основите. Баба беше сладкарката, дядо беше готвачът. Козунаците тя ме научи, с гледане. Тя ме гледа в профил, аз ги върша. Докато не стане на конци, не спираш да месиш . "

" Рецептата е предизвикателство – би трябвало да намериш метод да я счупиш, да я подобриш, да я ремонтираш . Сладкарството, пекарството не е грамове, мл, градуси и минути. Там са съотношения ", разкрива Дарин, който и като пиар е опитвал да кара клиентите си " да счупят канона ".

 Снимка: Дарин Стойков

С хляба обаче той не опитва.

" По-голям е от мен. Не мога да си поставям авторския почерк там , не трябва. "

Участвал е в първия сезон на " Master Chef " , това не му дало умения или познания, само че разкрил какъв брой е добър.

" Знаех, че го мога, но имах потребност да се самоуверя още веднъж, че в действителност го мога. "

 Снимка: Лора Търколева

Шеф Стойков признава, че за всички готвят по един и същи метод – с почитание .

" За нас е чест да сме част от празника на хората . Козунакът за нас не е артикул. Да, продаваме го, вземаме пари за него, само че влагаме всичко, което можем да вложим, тъй като ставаме част от празничната софра, от фамилията. "

 Снимка: Лора Търколева

И добавя: една гозба няма потребност да има 18 съставки, с цел да е хубава, може да съдържа единствено три.

" Надникнете " в кухнята на Даро и в звуковия файл. 

Снимки: Дарин Стойков - персонален списък, Лора Търколева, БНР
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР