Силно се надяваме, че последните месеци, в които активността на

...
Силно се надяваме, че последните месеци, в които активността на
Коментари Харесай

Мрачната прогноза за бъдещето на рибите

Силно се надяваме, че последните месеци, в които интензивността на хората по целия свят беше лимитирана поради ковид, ще се окажат удобни за понижаване на замърсяването и забавянето на климатичните промени.
 Глобалното стопляне, океаните и рекордното повишаване на температурите в тях
Световният океан в никакъв случай не е бил толкоз топъл

И какво следва от това

И нека да е по този начин, тъй като прогнозите не са по никакъв начин положителни. Може да се окаже, че в бъдеще доста от познати ни рибни типове ще изчезнат.

Изследване, оповестено в научното списание Science, твърди, че в случай че покачването на междинните годишни температури продължи, това ще бъде съдбовно за доста риби.
 Снимка 400625

В изследването са били включени съвсем 700 разнообразни типа сладководни и соленоводни риби и заключенията са плашещи. Затоплянето на Световния океан понижава равнищата на О2 във водата, което слага рибите в риск.

Изследователите доближават до заключението, че цели 60% от изследваните типове няма да оцелеят, в случай че най-мрачните прогнози се осъществен и световното стопляне доближи до 4-5 градуса по Целзий.
 Океаните, световното стопляне, повишението на равнищата на водата и каква е опасността
Океаните ще станат най-големият ни зложелател

В невъзможност ли сме

В момента светът е с над 1 градус по-топъл, в сравнение с е бил преди индустриализацията. В най-хубавия случай, в случай че тази наклонност се резервира, едвам 10% от изследваните риби ще са в риск от изгубване през идващите 80 години.
 Снимка 487218

Но даже тогава типове като атлантическата и тихоокеанска тресчица, рибата меч и тихоокеанската сьомга ще са застрашени.

" Помислете за Северно море, където до края на века се чака температурата на водата да бъде прекомерно висока, с цел да се развъди атлантическата тресчица в тази област. Ако това се случи, ще има огромно въздействие върху самата екосистема и всички процеси и взаимоотношения с типове, тъй като атлантическата тресчица е значим див звяр ", споделя Флеминг Далке (Flemming Dahlke), който е един от създателите на проучването.
 Снимка 487220

Проблемът е, че с повишението на температурите на водата рибите изпозлват повече сила, а за това им е нужен повече О2, който обаче е в дефицит точно поради по-топлата вода.
 Арктика, Северният полюс, рекордните жеги в Сибир и какъв ще е резултатът от тях
Когато най-студеното място на планетата стане най-топлото

Арктика гори, следствията са за целия свят

Тези условия вършат оцеляването на ембрионите, които не могат да контролират добре равнищата си на О2, съвсем невероятно. Неблагоприятно е и за рибите, хвърлящи хайвер, на които им е нужен повече О2, с цел да основат поколение.
 Полярните мечки, популацията им, какъв брой екземпляра има сега и мрачната прогноза за този тип
Мрачната прогноза за бъдещето на полярните мечки

И за какво се стигна до нея

Някой соленоводни типове риби могат да се приспособяват, пренасочвайки се към по-дълбоки елементи на океана, където температурата е по-ниска, написа The Guardian. Същото обаче не важи за сладководните риби, които са лимитирани до реките и езерата, които населяват.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР