„Силно се надявам, че политическите сили са извели своите поуки.

...
„Силно се надявам, че политическите сили са извели своите поуки.
Коментари Харесай

БСП настоява веднага да започнат преговори за нова ядрена мощност

„ Силно се надявам, че политическите сили са извели своите поучения. В 45-тия и в 46-тия парламент това, което се случи беше нещо скандално. За първи път в новата ни история не е имало подобен казус да има три парламентарни избора. Защо? Защото някои партии се държаха детско. Примерно, предлагаха кабинет без да е съветван с другите, в случай че нямаха нужния брой гласове и считаха, че с 65 гласа могат да ръководят страната – нещо, което е невероятно. След това от Демократична България взеха решение, че не са значими политиките, а постовете. Започна една препирня за постове и никой не говореше за политики.

Българска социалистическа партия бе единствена, която говореше и настояваше, че на база политики и цели може да се получи някакъв парламентарен консенсус, който да се трансформира в управнически консенсус. Уви, не бяхме разбрани от останалите политически сили. Силно се надявам те да узреят и да схванат, че би трябвало диалогичност, конструктивизъм, бистрота във водене на диалозите и да стъпим на база на политиките, и да се търсят решенията “, напомни аргументите за късия живот на двата предишни Народното събрание претендентът за депутат и лидер на листата на „ Българска социалистическа партия за България “ в Пазарджик - Драгомир Стойнев, в предаването „ Актуално от деня “ по БСТВ.

Той подсети, че Българска социалистическа партия има решения и още в първите дни на идващия парламент левицата ще ги постави на масата – съответни оферти, които ще улеснят живота на хората, а на тази база може да има парламентарен консенсус. „ Този консенсус може да „ роди “ вероятно държавно управление. Ако е спешна обстановката може да има спешно държавно управление, което да има, примерно, пай небосвод. Ако приказваме за средносрочен небосвод – то може да бъде експертно държавно управление, само че в случай че в действителност се разберем, че страната е най-важното нещо и животът, просперитетът на българина е над всичко, тогава може да се сътвори и съдружно държавно управление. Ние сме подготвени за договаряния “, разяснява Стойнев.

Той акцентира, че Българска социалистическа партия излъчва единение и разсъдък, което проличава и от социологическите изследвания.

„ Предлагаме рационални решения, което значи изпълними. Неща, които могат да се случат. Програмата ни е разграничена на две елементи – краткосрочни и дълготрайни ограничения. Краткосрочните са тези, които в този момент, незабавно, в границите на месец могат да имат резултат върху виталния стандарт на българските жители. Средносрочните и дълготрайните да имат резултат върху структурните промени “, разясни кандидат-депутатът.

В деня 19 октомври, който е професионален празник на лекарите, Стойнев благодари на медиците като ги назова модерни герои и изрази угриженост за неналичието на правдивост в метода, по който се заплаща на труда им. „ За нас, българските социалисти, здравето не е стока. По Конституция всеки български жител би трябвало да има достъп до гратис и качествено опазване на здравето, и единствено посредством държавна политика ние можем още веднъж да върнем българското опазване на здравето на тези равнища, на които го помним. Когато трансформираме здравето в стока не трябва да ни учудва, че липсват експерти и медицински сестри “, уточни Стойнев. Той конкретизира, че би трябвало да има частно опазване на здравето, само че Здравната каса би трябвало да работи с държавни и общински лечебни заведения, т.е. с този запас от 5 милиарда лв. би трябвало да се финансират лечебни заведения от академични вид, общинските, от предпазен вид, които са по граничните региони.

„ Всеки един от нас би трябвало да има здравно досие със здравна карта “, изясни предлагането на Българска социалистическа партия Стойнев и акцентира, че опазването на здравето и образованието би трябвало да са цели за страната, която да основава експерти, а те пък от своя страна след дипломирането си да се ангажират да остават и работят в България за интервал от 7 години.

„ Ваксинирането би трябвало да е непринудено, не да се отива на крайни решения “, посочи визията на Българска социалистическа партия Драгомир Стойнев по тематиката за ръководството на коронавирус рецесията и добави, че би трябвало да има насърчителна акция. Според него значима е ролята на персоналните лекари и те би трябвало да станат главен фактор в този развой. „ Ние би трябвало да разберем на какво се дължи високата смъртност. Да се проучва обитаемото място – дали има задоволително лекари и инсталация, какъв е общественият статус и учебен ценз на всеки обиден. Защото не е обикновено да имаме толкоз висока смъртност “, означи Стойнев.

Като слаб министър окачестви Стойнев министъра на опазването на здравето доктор Кацаров. По мотив новите рестрикции претендентът за народен представител разяснява: „ Преди няколко дни ни се обясняваше, че проблем няма, оня ден ни се сподели, че в лечебните заведения има места. И внезапно през днешния ден ни се споделя, че можем да отидем на ресторант или МОЛ единствено със „ Зелен документ “. Този министър е част от казуса и министър-председателят да носи цялата отговорност за това. Никакъв проект, цялостен безпорядък, от ден дневно се сменят решенията. Дано не стигнем до локдаун. Отчайващо е ситуацията в опазването на здравето “.

Драгомир Стойнев бе безапелационен, че Борисов е отговорен за щабовете, които създаваше, за недоверието, което има у хората към системата, само че упованията са били други към служебния кабинет. Стойнев разкритикува служебното държавно управление за уволненията по политически аргументи, само че уточни, че има и плюсове като битката с пазаруването на гласове.

„ Кризата в енергийния бранш я има, тъй като от 2009 година ГЕРБ не направиха старания за рационализация на енергетиката, вземаха на недалновидни решения и осъществиха либерализацията на пазара. Преди няколко месеца се радвахме, че нашата енергийна борса е обвързвана с европейската и че нашите цени следват европейските. Да, само че приходите ни не следват европейските, нито пък нашата конкурентност може да отговори на европейската. Но тогава в ГЕРБ се радваха. И Европа е образец по какъв начин там също се взимат недалновидни решения – всичко потегли от цената на природния газ. Не знам за какво се обвиняваше Русия, тъй като Русия изпълняваше своите контракти. Когато беше коронавирус рецесията в Европа там взеха решение да не нагнетяват своите газохранилища, тъй като тогава им се струваше, че е висока цената на природния газ. Изпразниха се хранилищата, обаче, стопанската система потегли и потегли огромното търсене на природен газ. Създаде се суматоха на пазара.

Норвегия към момента не се е присъединила напълно на пазара, чакахме да пристигна прословутия полутечен газ, който, за жалост, няма от кое място да пристигна, само че и потегли към Китай. Защото там търсенето е голямо, а американците работят на пазарен принцип. Правителството на Българска социалистическа партия подписа контракт за газ с Азърбайджан, всичко потегли за създаване на интерконектора с Гърция, само че досега го нямаме “, съобщи Стойнев. Социалистът разяснява и ВЕИ-та: „ Там е нещо ужасно. Няма неприятно да минем към вятър и слънце – хубаво е, единствено че това не ни взема решение казуса, тъй като на нас ни трябват базови мощности, които да ни подсигуряват потреблението. Това са АЕЦ „ Козлодуй “ и „ Мариците “. Има три въглищни региона – Стара Загора, Перник и Кюстендил. ГЕРБ дадоха на консултантска компания да написа териториални проекти, само че досега не е направено нищо. Затова сме изготвили мярка – незабавно с работодатели, синдикати, кметове, с обществеността тези проекти за 4-5 години промяна да бъдат подготвени. Без въглища няма по какъв начин да се оправим. Ядрената енергетика е основна, по тази причина Българска социалистическа партия сме заложили незабавно и непременно да стартират договаряния за създаване на нова нуклеарна мощ. Имаме реактори и площадка, а в това време не вършим нищо “, разяснява Стойнев.

Той напомни и препоръчаните от социалистите ограничения за превъзмогване на рецесиите – за всяко домакинство до 200 киловатчаса дотация за 300-320 000 семейства, тъй че да могат да отопляват умерено домовете си. Да се понижи Данък добавена стойност на енергоносителите от 20 на 9%.

„ Също по този начин за лечебни заведения, детски и обществени заведения страната да компенсира цените, тъй като ДКЕВР е поставила едни цени за този отоплителен сезон, а те порастват нагоре. Бизнесът желае дълготрайни контракти. Българска социалистическа партия ще изиска още в първите дни целият УС на Българската енергийна борса да бъде изслушан в Народното събрание и сме подготвени на законодателни промени. Българска социалистическа партия упорства за понижаване на Данък добавена стойност на главните храни от 20 на 9%. Семейно подоходно облагане предлагаме още, според какъв брой деца имаме, с 550 лв. да се понижава на дете данъчната основа. За второ и трето дете 6000 лв. еднократна помощ, в случай че родителите са работили 24 месеца преди този момент. Безплатни медикаменти за децата до 14 години и неплащане на ДОО за работещи до 26 години “, разгласи Драгомир Стойнев. Той подсети, че 120 лв. за пенсионерите е краткотрайна мярка и Българска социалистическа партия в идващия парламент ще предложи още веднъж преизчисляване на пенсиите.

Бел.ред.
Уважаеми читателю,
14 ноември 2021 година ще е неповторим ден, когато ти ще гласуваш по едно и също време за съответен човек (мажоритарен избор на президент) и за лист от хора (подбрани от и правилни на задкулисието нови депутати).
Усещаш ли разликата?
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР