Силно обичан от едни, от други пък отричан – това

...
Силно обичан от едни, от други пък отричан – това
Коментари Харесай

Свети Валентин: Най-странните чествания на празника на влюбените

Силно обичан от едни, от други пък отричан – това е Свети Валентин. Всички знаем за розите, валентинките, сърцата и Купидон. Днес свързваме деня и с сантиментални вечери, вино и шоколадови бонбони, само че в предишното традициите са били надалеч по-различни.

Денят на влюбените произлиза от Луперкалия. Това е гръмък римски бит, на който мъжете се събличали голи и пощипвали дамите за и вяра за по-голяма плодовитост. Този бит се провеждал на 15 февруари. Има доктрина, че всички мъже имали възбрана да се женят от римския император, с цел да може да усили и укрепи армията си.

Заради любовта обаче Свети Валентин не спазил възбраната и правел секрети бракове, за което бил екзекутиран на 14 февруари от римския император Клавдий II. Историята гласи, че Валентин е изпратил последното си любовно писмо до дъщерята на тъмничаря с автограф „ От твоя Валентин “ и по този начин се е зародил празникът.



Смята се, че първата валентинка произлиза от едно от най-романтичните места в света, а точно Франция. Херцогът на Орлеан, Чарлс Дюк, изпраща любовни писма на своята обичана, до момента в който е затворен в кулата в Лондон. Днес валентинките са обичаен подарък за 14 февруари, както във Франция, по този начин и по целия свят.

В Дания и Норвегия до неотдавна Свети Валентин се е чествал по импортираните от запад традиции. Въпреки това, напоследък се е основала една странна традиция, която локалните доста обичат.



“Gaekkebrev ” са дребни, занимателни поеми, които мъжете изпращат анонимно до дамите на Свети Валентин. Единствената подсказка, която дамите получават, са точки, сложени в края на стихчето – толкоз на брой, колкото са буквите в името на създателя. Ако дамата познае името, ще получи яйце на Великден, а ако сгреши, тя дължи яйце на своя почитател.

В Япония девойките са тези, които глезят момчетата с шоколад. В тази традиция най-важното е типът на шоколада. На съпрузи, гаджета или бъдещи сътрудници се поставят висококачествени и доста вкусни honmei-choco и се подаряват персонално, до момента в който сътрудниците и познатите получават giri-choco (шоколад по задължение).



14 февруари в Словения бележи началото на работата на полето. Свети Валентин, именуван там „ Здравко ”, е признакът на пролетта. Смята се, че това е един благополучен ден за започване на земеделския труд, защото нормално по това време на годината към този момент се вижда раззеленяването на първите растения.

Словенците считат, че на 14 февруари птиците от полетата се женят, само че с цел да станат очевидци на това, хората би трябвало да вървят боси по към момента замръзналата почва. Така Свети Валентин се обрисува като един доста значим празник, само че за агрокултурата.



Ако намирането на любовта за някои е орис, то за предходните генерации на Франция се е приемало по-скоро като лотария. Жени и мъже се събирали в срещуположни къщи на улицата и започвали да се викат през прозорците, до момента в който бъдат видяни. За тези дами, които оставали без сътрудник, празникът продължавал със запалването на големи клади, където изхвърляли изображения на мъжете, които ги отхвърлили. С годините обичаят излязъл напълно отвън надзор и държавното управление се принудило да го приключи.



Във Финландия и Естония Свети Валентин е повече празник на другарството, а не толкоз на любовта. На този ден всички другари си разменят картички и дарове с поздрава „ Честит Ден на приятеля! ”.

В Чехия традицията на 14 февруари е двойките да се целунат под черешово дърво за шанс и обич през годината.



Ако в миналото сте мечтали да се омъжите в един ден с най-хубавата си другарка, Филипините е мястото, на което да го извършите. Всяка година на Свети Валентин стотици (понякога хиляди) двойки се събират, с цел да сключат брак на всеобщо събитие. Често разноските по празненствата са поемани от държавното управление, което разрешава на двойките в неравностойно състояние да станат семейство.

В Уелс празникът на любовта се празнува на 25 януари. На уелския Свети Валентин е признато да се подаряват на дамите лъжици. Това е остаряла традиция, началото на която слагат моряци. Те се стараели да издълбаят комплицирани орнаменти върху дървени лъжици, които по-късно поднасяли на своите обичани, с цел да ги завоюват. Всеки орнамент върху лъжицата е знак на нещо. Така да вземем за пример ключът символизира сърцето на мъжа, а колело – усърдния труд, който поставя той.



Както в Япония, по този начин и дамите в Южна Корея сервират шоколад на Свети Валентин и чакат подарък на 14 март. Тук обаче не са забравени и хората без половинка – за тези, които са пропуснали празненството през тези два дни от годината, 14 април се е трансформирал в неофициален празник с име Черен ден, в който всички необвързани се обличат в черно и се събират с другари, с цел да се насладят на jajangmyeon – нудълси със сос от черен фасул.

Наред с картичките, розите и романтиката на Свети Валентин, хората от Норфолк приветстват и воин, сходен на Дядо Коледа, който носи името „ Джак Валънтайн ”. Този тайнствен и доста обичан дъртак се промъква в нощта на Свети Валентин в къщите на дребните деца и им оставя лакомства и дарове. Не е ясно по кое време поражда този бит, само че продължава да се предава от потомство на потомство.

И други шантави обичаи за Свети Валентин има по света, само че по каквито и странни способи хората да празнуват празника, значимото е, че никой не го пропуща, тъй като любовта е всичко!

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР