Силните послания на американския президент Байдън трябва много добре да

...
Силните послания на американския президент Байдън трябва много добре да
Коментари Харесай

Надежда Нейнски: КСНС не излезе с позиция за Украйна и рисковете за сигурността ни

Силните послания на американския президент Байдън би трябвало доста добре да бъдат осмислени и България да има единна позиция. Това сподели в предаването „ Тази заран “ някогашният външен министър Надежда Нейнски. Аз наблюдавах Консултативния съвет по национална сигурност, от който разбрах, че нашата войска е в неприятно положение, че нейното модернизиране не дава отговор на провокациите за сигурността сега, само че това внезапно контрастира с концепцията ни да се защитим сами, добави Нейнски. Тя сподели, че в миг, в който светът разисква рецесията в Украйна, която е опасност за сигурността в Европа и на Черноморския район, и за стабилността в НАТО, Консултативният съвет не излиза с позиция по тази рецесия и най-важното за рисковете от тази рецесия за българската национална сигурност.



Едно от най-важните неща в изявлението на американския президент е, че член 5 ще бъде прибавен за всяка една страна-членка на НАТО без изключение, означи Надежда Нейнски. Той акцентира и единството сред Европа и Съединени американски щати, което изясни с това, че това е единение върху правила и върху нещата, в които той споделя – имаме вяра, а това са свободата, демокрацията, правото на всяка страна да избере своя път и своето бъдеще.

Сигналите са доста разнопосочни, както и президентът Байдън сподели в своето изявление – няма потвърждаване, че съветските войски се изтеглят. Може да се смята, че вършат маневри. Те не бързат да вършат изводи от това, което беше декларирано от съветската страна. В самото си изявление той споделя, че НАТО и неговите съдружници, измежду които са Съединените щати, се готвят за всевъзможни разновидности, съобщи Надежда Нейнски. По думите й към момента остава разновидността с дипломацията, който е отворен вид.

Но при положение, че Русия нахлуе в Украйна, без значение дали ще бъде пълноценна огромна акция и навлизане в Украйна, или ще нахлуе единствено в Донбас и Луганск, ще последва доста съдбоносен отговор на съдружниците, като този отговор включва доста неща, измежду които тежки финансови наказания, приказва се за цялостен пакет от финансови наказания против Русия.

Коментира се опцията да бъде препоръчана от Съединени американски щати резолюция в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации и да се изиска от страните да се произнесат, тъй като това допустимо навлизане на Русия в Украйна ще бъде нарушаване на Устава на Организация на обединените нации. Това ще бъде и доста тежък репутационен удар върху Русия, тъй като тя в действителност ще изпадне в изолираност “, добави някогашният ни външен министър.

Нейнски съобщи, че предлагането на Думата към Путин да признае независимостта на Донецка и Луганска, всъщност е удар върху Минските съглашения.

То ги обезсмисля де факто и припомня дежа вю на една сходна обстановка, която се разви, когато Русия нахлу в Крим, като опция Русия да нахлуе в тези две републики или да има обичайното за нея поканване от страна на съветски жители в Донеск и Луганск и те просто да отидат да ги защитят.

Според Надежда Нейнски не инцидентно се разисква това, като един от най-възможните разновидности. Защото доста анализатори настояват, че Русия няма да може да организира пълномащабна война против Украйна по доста аргументи и финансови, и това, че това ще сътвори доста огромно напрежение в самата Русия, тъй като съветският народ и руснаците като цяло смятат украинците за доста близки до тях хора, тъй че доста евентуално това ще бъде доста тежък удар и по престижа на Путин и в самата Русия, означи Надежда Нейнски.

Според някогашния външен министър тежките финансови и стопански наказания, които неизбежно ще бъдат наложени и изолацията, в която Русия ще попадне интернационално ще отрази извънредно тежко в дълготраен проект.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР