Силни гръмотевични бури в Благоевград и Пловдив снощи. Te бяха

...
Силни гръмотевични бури в Благоевград и Пловдив снощи. Te бяха
Коментари Харесай

Страшни бури удариха Пловдив и Благоевград тази нощ

Силни гръмотевични стихии в Благоевград и Пловдив нощес.

Te бяха съпроводени и от мълнии.

На фрагменти, оповестени в обществените мрежи се виждат наводнени улици и затруднено придвижване на колите.

Бурята в Благоевград въпреки всичко не е била като убийственото наводняване на 2 юлипреди 65 години в тогавашния град Горна Джумая. Денят е петък, към 17.00 часа, когато река Джумайска Бистрица, която пресича града, го опустошава. Воден талаз с височина до 6 метра, влачещ със себе си камъни, дървета и кал, залива къщи, магазини, хранилища, дюкяни, площади и улици. Водната буря отнася стотици домашни животни. По мътните води на реката плуват топове плат, пити кашкавал, тенекии със сирене, багери, камиони, коли и каруци. Най-голямото в историята на града наводняване взима 13 жертви, от които 6-има се удавят в пощурялата река. По това време в Горна Джумая живеят 26 000 души, напомня struma.bg.

Още на идващия ден кметът на Благоевград Милан Зашев афишира бедствено състояние и издава заповед за готовност на мъжете от 18 до 60 години. Започва разчистването на града и спасяването на годните хранителни артикули, плат и обувки. В идващите дни Министерският съвет издава 6 разпоредби и Постановление от 23 юли 1954 година и отпуска милиони левове за възобновяване на града.

Пострадалите фамилии се обезщетяват с пари, облекла и храна. От София идват десетки багери, камиони и стотици бойци от Строителни войски. До 15 декември 1954 година е иззидана дълга 1 км гранитна стена на реката, за което са отпуснати 2 600 000 лв.. В първите 6 месеца на 1955 година за още толкоз пари е иззидана лявата стена, дълга 880 м, дружно с 12 баража и други преградни уреди. За 1 година са издигнати 5 жилищни блока, в които се настаняват към 100 фамилии. Градът бързо е възобновен, само че решаваща за това е цялостната готовност на популацията

Летни стихии, съпроводени от гръмотевици, се чакат и през днешния ден на разнообразни места в България. На обособени места явленията ще са краткотрайно интензивни, вероятни са и градушки.

Максимални температури ще са сред 27° и 32°.



Кадри от бурята в Пловдив



Тежката нощ в Благоевград

Снимки и видео: Meteo balkans
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР