Силите на реда задържаха 328 души във Франция по време

...
Силите на реда задържаха 328 души във Франция по време
Коментари Харесай

Трета нощ протести в Париж, размириците стигнаха до Белгия

Силите на реда задържаха 328 души във Франция по време на протестите, които обгърнаха страната в четвъртък след " белия марш " в памет на 17-годишен младеж, който беше погубен във вторник от служител на реда в парижкото предградие Нантер, заяви тази заран телевизионният канал BFM, базирайки се на източник, непосредствен до вътрешния министър Жералд Дeрманен. Както отбелязва BFM, някои от арестуваните могат да бъдат освободени без обвинявания.

Според канала погромите и конфликтите сред нападателни протестиращи и чиновници на реда не престават в разнообразни градове на страната. Шефът на Министерство на вътрешните работи следеше обстановката с безредиците в районите на Франция тази нощ от командния пункт на Националната полиция в Париж.

Протестиращи и полиция са влезнали в конфликти и в Брюксел нощес, оповестиха локални медии.
 Погром в Париж след митингите за убийството на 17-годишно момче от служител на реда
В белгийската столица нощес е бил разпален най-малко един автомобил и са нанесени други материални вреди. Задържани са трийсетина малолетни участници в проявата.

Протестиращите в Брюксел са се събрали в отговор на апел в обществените мрежи. Уточнява се, че към среднощ силите на реда са овладели ситуацията, само че се е наложило да бъдат подхванати промени в работата на градския превоз.

Кадри в интернет демонстрират няколко пожара покрай центъра на града. На записите се вижда, че коли на полицията са били замервани с горящи предмети, както и че силите на реда са отвърнали с водни оръдия против нарушителите на реда.

Погромите

Най-малко два магазина са били разграбени в Париж по време на безредиците, в това число бутик на Nike, съгласно вестник " Фигаро ", който се базира на полицейски източници. Според изданието към 40 души са взели участие в плячкосването на магазин Nike покрай метростанция Chatelet-les-Ales. Арестувани са 11 души. Мародери също ограбват магазин на Rue Frédéric Brunet в 17-ти регион на Париж, сподели полицейски източник. В Нант бунтовници се пробваха да блъснат с кола супермаркет LIDL. Телевизия BFM добави, че 14 души са били арестувани след плячкосването на магазин в квартал Les Halles в центъра на Париж.

Протестиращи подпалиха в четвъртък вечерта офиса на банката Crédit Mutuelle в Нантер. Градът наподобява като по време на война: сплескан асфалт, изкоренени шубраци, обърнати маси на заведения за хранене, разрушени витрини, изгорени кофи за отпадък, счупени бариери. Започвайки безчинствата си денем, участниците им ги ускориха с настъпването на тъмнината. Те счупиха прозорци в постройка на банка покрай централната метростанция в Нантер и я възпламениха. На мястото е дошъл екип на пожарната.

Мерките на властта

В Нантер дойдоха профилирани полицейски елементи дойдоха в Нантер. В региона на префектурата, както и над парка „ Андре Малро “, където преди този момент имаше конфликти сред протестиращи и полиция, няколко вертолета кръжат от шест часа вечерта. По-рано в. „ Фигаро “ заяви, че групата за интервенция на Националната жандармерия (GIGN), RAID (елитно поделение на националната полиция), както и бригадата за търсене и реагиране (BRI) ще бъдат изпратени в Нантер и няколко други френски града за подкрепление. Според изданието " Паризиен " управляващите употребяват вертолети, с цел да следят най-проблемните квартали, където се чакат нови конфликти сред протестиращи и полиция.

Френската полиция се приготви за още по-ожесточени митинги. Според вътрешна директива за сигурността идващите нощи се чака " да бъдат спектакъл на градско принуждение " с " дейности, ориентирани против силите на реда и знаците на страната ", сподели източник от полицията. Едно парижко предградие, Кламар, към този момент разгласи вечерен час сред 21:00 ч. (19:00 GMT) и 6:00 ч. сутринта от четвъртък до идващия понеделник.

Властите във френския район Оверн-Рона-Алпи постановиха редица ограничаващи ограничения поради безредиците, заяви префектурата на самия район в четвъртък. „ Поради градското принуждение, което се случи в Голям Лион, бяха взети ограничения от довечера и през идващите няколко дни, с цел да се подсигурява публичната сигурност и успокоение “, се споделя в изказване на управляващите в Туитър. Забранени са продажбата и съхранението на гориво в портативни контейнери, превозването на киселини, запалими субстанции, химикали и експлозиви, сподели префектурата. Същото се отнася и за продажбата и потреблението на фойерверки и пиротехника, както и притежаването на оръжия или предмети, които евентуално биха могли да работят като оръжия. Тези ограничавания ще бъдат съпроводени от усилване на вътрешните сили за сигурност в района, се споделя в изказването.
 Погром в Париж след митингите за убийството на 17-годишно момче от служител на реда
Расистко ликвидиране

Майката на френския юноша, чието ликвидиране от служител на реда провокира вълнения, сподели в четвъртък, че счита убийството на сина й за расистко стимулирано, само че не таи завист против полицията като цяло. „ Не упреквам полицията, упреквам един човек: този, който лиши живота на сина ми “, сподели Муния пред канал France 5 в първото си медийно изявление след стрелбата във вторник сутринта. " Имам другари, които са офицери. Те са изцяло зад мен... не са съгласни с това, което се случи ", акцентира тя. Муния счита, че 38-годишният служител на реда, който е упрекнат в съзнателно ликвидиране, е имал други способи да управлява сина й, който е бил зад кормилото на мощен мерцедес без брошура. " Нямаше потребност да убива сина ми. Куршум? Толкова покрай гърдите му? Не, не ", сподели през сълзи самотната майка, показана като служителка в медицинския бранш.

Офицерът " видя арабско лице, малко дете и искаше да отнеме живота му ", сподели тя. „ Колко време ще продължава това? Колко други деца ще минават по този начин? Колко майки ще се окажат като мен? “ добави тя. В четвъртък Муния поведе шествието през предградието Нантер, западно от Париж, където тя живееше със сина си. Шествието което приключи със конфликти на протестиращи с полицията, а Муния прикани жителите да " вдигнат въстание ".

Междувременно служителят на реда, който умъртви младежа в предградие на Париж, предизвиквайки бурни митинги в цялата страна, се извини на фамилията, до момента в който беше в ареста, сподели неговият юрист. „ Първите думи, които произнесе, бяха да се извини, а последните думи, които сподели, бяха отново за опрощение към фамилията “, сподели Лоран-Франк Лиенард пред BFMTV късно в четвъртък. „ Той е унищожен, не се разсънва заран, с цел да убива хора. Не искаше да го убива “, сподели Лиенард. По думите му служителят на реда е " извънредно шокиран от насилието в видеото ", на което бе сниман случаят. Полицаят е упрекнат в съзнателно ликвидиране и е арестуван в ареста. Лиенард сподели, че в петък ще апелира задържането на клиента си.

Макрон на концерт, до момента в който страната му гори
 Погром в Париж след митингите за убийството на 17-годишно момче от служител на реда
В същото време президентът Еманюел Макрон и брачната половинка му Брижит бяха видяни на концерт на Елтън Джон в сряда, до момента в който страната се раздрусва от митингите против полицейската грубост. Снимка на Макрон със брачната половинка му на концерта на известния музикант разгласява в обществените мрежи италианската моделка Бианка Брандолини. Концертът се състоя в сряда в Accor Arena в Париж.

На декор на всеобщите безредици и безчинства наличието на Макрон на концерта провокира рецензии от опозиционни политици. Френският евродепутат Тиери Мариани сподели, че съгласно него " Макрон се държи незряло ". " В миг, когато Франция е в пламъци, Макрон не е до министъра на вътрешните работи или полицията, той избира да приветства Елтън Джон. Всеки има своите цели. Колко безконтролно! ", написа още политикът в Туитър. Жан-Филип Танги, народен представител от крайнодясната партия Национално обединяване, също обърна внимание на неуместната постъпка на президента. „ Докато Франция е опожарена макар напъните на правоприлагащите органи да потушат безредиците, Еманюел Макрон отива на концерт на Елтън Джон “, туитна той.

Ръководителят на десните републиканци Ерик Сиоти прикани за изключително състояние, което разрешава на локалните управляващи да основат неразрешени зони, само че държавен източник сподели пред Агенция Франс Прес, че тази алтернатива сега не е на масата. Засилва се обаче загрижеността, че полицията употребява оръжията си, с цел да стопира водачи, които отхвърлят да спрат за инспекции на трафика. Миналата година 13 души бяха убити, откакто отхвърлиха да спрат за полицейски инспекции на трафика, с смяна в закона през 2017 година, която даде на чиновниците по-големи пълномощия да употребяват оръжията си, които в този момент се преглеждат. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР