Силата на една мълния е от 100 киловолта до 1

...
Силата на една мълния е от 100 киловолта до 1
Коментари Харесай

Инж. Радослав Калчев: Ударът от мълния е сравним с удар от влакова композиция с 50 вагона

Силата на една гръмотевица е от 100 киловолта до 1 млн. волта. Ударът можем да го съпоставим с удар от една влакова комбинация с 50 вагона. Мълнията е събитие, което се движи в избран въздушен канал и пада на инцидентен принцип. Та е с размер 1-2 см. Това сподели инж. Радослав Калчев в ефира на БТВ, написа Novini.bg.

``
реклама

По думите му най-често мълниите, които падат на земята са от вида земя - облак. Височината на една гръмотевица е от 2,5 до 20 км.

Кълбовидната гръмотевица е безспорен феномен. Тя не е изучена. Не можем да я изследваме задоволително добре. Може да е с размери от 20 см. до няколко метра. Движи се на инцидентен принцип. При досег се взривява. Тя е извънредно рискова, тъй като отделя извънредно огромна сила. Появява се в края на бурята, разяснява Калчев.

Сухата гръмотевица най-често се появява при горски пожари. Издигащите се сухи частици се издигат към небето и оказват помощ за о0бразуването ѝ.

Експертът даде скъпи препоръки, които биха могли да спасят живота ни по време на гръмотевична стихия. „ На намерено би трябвало да се стремим да стоим надалеч от настрана стоящи дървета, да стоим със събрани крайници, не размахваме ръце и в случай че е допустимо да приклекнем. Ако сме в планината, да не сме в най-високата част, тъй като мълниите падат най-често там “.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР