Сигурността и стабилността са сред ключовите фактори за младите хора

...
Сигурността и стабилността са сред ключовите фактори за младите хора
Коментари Харесай

Проучване на БАУХ и БДВО: сигурността и стабилността са определящи за избора на работно място

Сигурността и стабилността са измежду основните фактори за младежите при избор на работно място, демонстрират резултатите от представително изследване " Най-желаният шеф в България " извършено през месец февруари 2020 година. Предвид обстоятелството, че тогава още светът не беше в изключително състояние поради COVID-19, а заболяването въздейства все по-силно на пазара на труда, сигурността и стабилността, която фирмите дават на работещите при започване на техния кариерен път, получават още по-голяма значимост.
Освен сигурността и стабилността, размерът на заплатата, опцията да се развиваш, какво съставлява работата и по какъв начин се съчетава с персоналния живот са измежду най-важните за участвалите в изследването студенти. Най-малко внимание се обръща на това какво е пазарното въздействие на съответната компания, в която младите желаят да работят.
Мнозинството от тях (78%) са уверени, че в България има компании, които дават отговор на всички техни условия към работното място, а 62% смятат, че могат да си намерят такава " идеална " работа у нас. Близо половината от интервюираните студенти (49%) биха желали стартовата им заплата в някоя от тези компании да е сред 1201 лв. и 2000 лв..
На асоциативен въпрос към участниците в проучването - в случай че си показват фирмите, в които желаят да работят, като хора, какви качества биха очаквали да видят в тях, отговорът сумарно наподобява по този начин - почтени, изобретателни и съвременни, на които може да се разчита.
На първите пет места в класацията за най-желани работодатели попадат 11 компании от сфери като бързооборотните артикули, телекомуникациите, технологиите, авиацията, горивата и фармацията, като някои от тях поделят еднакъв резултат.
Топ 5 на най-желаните работодатели в България:
- Кока Кола ХБК
- А1 България и Летище София
- БТК (Vivacom) и Теленор България
- IBM България, Лукойл България, Лукойл Нефтохим Бургас, Nestle България, Sopharma
- Hewlett Packard GDBC
Много от запитаните споделят и, че биха работили в областта на образованието, без значение дали държавно или частно.
Очакванията на младежите са, че в случай че стартират работа в някоя от мечтаните компании, те ще реализиран кариерно развиване, положителни приходи, нови умения и опит и не на последно място – сигурност и непоклатимост. Всички тези упования получават още по-голямо значение в интервала на изключителното състояние, което въздейства освен на здравната обстановка у нас, само че и на положението на стопанската система.
Основните претекстове за работа на новото потомство на пазара на труда са справедливото заплащане (69%), научаването на нови неща и самоусъвършенстването в професионален аспект (68%), оценяването на напъните от страна на работодателя (51%) и връзката сред персоналните достижения и опциите за напредък (50%).
Своите качества, които те показват като най-важни за започване на работа, са: познания и умения (60%), персонална организираност (45%), умеене за бързо учене (44%), креативност (43%) и възприятие за отговорност (42%). Специализираните портали за работа (40%), рекомендации от другар (29%) и обществените мрежи (21%) са трите най-често употребявани канала, по които младежите се осведомят за евентуалните благоприятни условия за работа.
По-голямата част (77%) от идващите постоянно образование биха желали да работят по специалността си. Предпочитанията на младежите към българските и задграничните работодатели в страната са на сходно равнище, с лек превес към интернационалните компании (21%) по отношение на 19% за локалните компании.
Геновева Бакърджиева, изпълнителен шеф на БАУХ, разяснява резултатите по този начин: " Нагласите на участниците в проучването показват една картина на обичайни условия към работодателите, които са присъщи за общочовешките връзки и потребности. Младите хора в България са подготвени да посрещнат бъдещето, предоставяйки своя труд и познание на всеки шеф, който предлага ясни цели, правилна връзка и добра мотивация за чиновниците си. В подтекста на сегашната обстановка тази нужда е изключително настояща и тя важи освен за хората, които са на прага на своя трудов живот, само че и за тези, които имат насъбран трудов опит. Компаниите в България са изправени пред големи провокации, които обаче основават и нови благоприятни условия – изваждат на напред във времето потребността от персонални качества, като еластичност, адаптивност и креативност. Това, както и съвсем цялостната цифровизация на работното място, са в унисон с качествата и настройките на младежите в страната. Така казано, те ще имат шанса да бъдат част от тази промяна, за която ЧР експертите от дълго време приказват и която се обрисуваше като наклонност в годините обратно – в този момент тя е реалност. Този развой е необратим и всички експерти по ръководство на човешки запаси в България го ръководят, тъй че да може и идващите генерации да се включат пълноценно в пазара на труда, тъй че да покажат своя капацитет, бидейки скъпи за себе си, за бизнеса и за обществото, като цяло! "
" Това проучване беше резултат на нуждата да имаме достоверна визия за метода, по който биват възприемани работодателите от страна на идващото потомство чиновници. Кризата към Covid-19 промени пазара на труда за броени дни. За нас, като комуникатори, е подобаващ миг да оценим къде се намират фирмите, за чиято известност работим. И макар че през днешния ден акцент е не привличането на нови, а запазването на лоялните и скъпи чиновници, доверието сред чиновниците и работодателите има своето проявяване. В подтекста и на новата действителност, стабилността и сигурността, доверието и устойчивостта резервират значимостта си ", разяснява Елена Матеева, изпълнителен шеф на БДВО.
По думите ѝ, измежду първите 15 компании в класацията има доста изявени членове на БДВО и това не е инцидентно. Темата за построяването и поддържането на работодателската марка беше измежду водещите за пиар специалистите през последните 5 години. Инвестираните в тази посока старания ще намерят своето проявяване и в идващите месеци в договарянията сред чиновници и работодатели и наличната взаимност сред тях. Това ще бъде и един от ключовете за бързо възобновяване след рецесията.
Изследването е извършено от социологическа организация " Тренд " и инициирано от " Българската асоциация за ръководство на хора " (БАУХ) и " Българското сдружение за връзки с обществеността " (БДВО). В него са взели присъединяване над 1 000 студенти – постоянна форма на образование в български висши образователни заведения. То има за цел да изследва какви са упованията на хората, които занапред ще стартират трудовия си път, както и техните настройки и желания към работодателите в страната.
Проучването е представително за българските студенти постоянно образование (бакалавърска и магистърска степен). От универсума са изключени заради особености в реализацията на пазара на труда: Медицинските университети и факултети, ВУЗ и специалности по изкуства, както и военните ВУЗ. Проучването е осъществено измежду 1004 студента по метода директно полустандартизирано изявление " лице в лице ". Максимално допустимата стохастична неточност е ±3.1%

Компаниите, включени в изследването, са определени на база годишната класацията на " Капитал " – " Най-големите компании в България " (ТОП 100)
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР