Сигурно ви се е случвало да страдате от безсъние. Хората

...
Сигурно ви се е случвало да страдате от безсъние. Хората
Коментари Харесай

Не следвайте погрешните съвети срещу безсъние

Сигурно ви се е случвало да страдате от бодърствуване. Хората от вас ви затрупват със препоръки. Често желанията им са положителни, само че нищо о това, което ви споделят, не работи. Дори в противен случай - рекомендациите им утежняват обстановката, вместо да я подобрят.  

Екип от психолози е изследвал 31 сътрудници на хора, страдащи от безсъние. Те са желали да ревизират по какъв начин са се опитвали да оказват помощ на своите половинки. Резултатите от проучването се оказали притеснителни.

74% от хората са били окуражавани да си лягат по-рано или по-късно от часа, в който са привикнали.

Това обаче е изцяло неправилно!

Всъщност, ефикасните и сполучливи лекувания на бодърствуване предлагат хората да си лягат постоянно едновременно. Това е основна стъпка по пътя на установяването на общоприета рутинна процедура, която ще контролира режима на сън дейно.  Лягането по-рано от нормално в действителност утежнява безсънието, тъй като страдащите ще останат в леглото по-дълго, мислейки си защо не могат да заспят.

42% от хората са са казвали на страдащите от бодърствуване да почетат книга или да погледат телевизия преди лягане. Това също е изцяло неправилно! Най-добре е леглото да се пази единствено за спане. Умът има потребност да научи, че връзката сред леглото и съня е единствена. Ако свикне, че в леглото се гледа телевизия или се чете книга, това ще понижи вероятността да се заспива елементарно. Да не приказваме, че телевизия (както всевъзможни дисплеи) би трябвало да се заобикалят напълно в спалнята, тъй като подтикват и възбуждат мозъка, което е тъкмо противоположното на нужното за елементарно заспиване.

35% от сътрудниците са препоръчвали на своите половинки, страдащите от бодърствуване, да пият кофеинови питиета, да подремват денем и да понижат интензивността си като цяло. Което още веднъж е изцяло неправилно! Дневните дрямки могат да влошат обстановката, тъй като трансформират рутината на заспиване през нощта. Намаляването на интензивността денем също пречи, тъй като те ще са по-възбудени вечерта. Последно, пиенето на стимуланти явно е неприятна концепция, в случай че се пробвате да заспите. 

Източник: Psy Blog

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР