Сигурно съществуват стотици рецепти за приготвяне на кисело зеле. Безспорно

...
Сигурно съществуват стотици рецепти за приготвяне на кисело зеле. Безспорно
Коментари Харесай

Не вярвах, че е възможно, но се оказа вярно – направете си експресно кисело зеле само за 3 часа

Сигурно съществуват стотици предписания за подготвяне на кисело зеле. Безспорно няма по-вкусно от домашното, само че пък постоянно не ни остава време да си го приготвим или не се наемаме, тъй като си мислим, че е някаква особена философия, написа zajenata.bg. Днес ще помогнем на тези от вас, които обичат да си похапват това хрупкаво наслаждение през зимните месеци, само че не могат или не желаят да отделят повечко време за приготвянето му.
За да сме почтени, рецептата е по-скоро за мариновано зеле, защото за процеса на втасване са нужни не по-малко от 2-3 дни (това е абсолютният най-малко, като времето варира съгласно сорта зеле).

Но даже и по този начин, резултатът след осъществяването на рецептата по-долу е повече от приемлив и се приближава оптимално до този на втасалото зеле. Готовият артикул може да се употребява 3-4 часа след приготвянето му – по този начин постоянно ще имате на трапезата си вкусно и потребно мезенце към домашната ракийка!
ЕКСПРЕСНО КИСЕЛО ЗЕЛЕ
Необходими артикули:
1 кг бяло зеле;
2-3 моркова;

3-4 скилидки чесън;
10 с.л. оцет (10%);
1/2 чаена чаша олио;
1/2 чаена чаша захар;
1 с.л. едра сол;
500 мл вода.

Начин на подготвяне:
Почистете зелето от горните листа, нарежете на ситно и изхвърлете дръжката и кочана (там се натрупват най-голямо количество нитрати). Настържете морковите, а чесъна изстискайте през пресата.
Смесете в огромна купа всички съставки.
Изсипете водата в тенджера и я оставете да заври. След това прибавете захарта и солта, олиото и оцета. Разбъркайте и кипнете сместа. С получената гореща марината залейте зелето. Най-отгоре покрийте с обърната паница с по-голям диаметър, върху която поставете еднолитров буркан, цялостен с вода (като баласт).

Оставете зелето да поседи в маринатата най-малко 3 часа на стайна температура, а в случай че времето разрешава – най-добре един ден. След това поднесете готовото зеле като салата или гарнитура. Може да го сложите и в буркани и да го съхранявате в хладилника.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР