Сигурно често ви се е случвало да попаднете на човек,

...
Сигурно често ви се е случвало да попаднете на човек,
Коментари Харесай

Магическата сила на червения конец и на коя ръка трябва да се носи

Сигурно постоянно ви се е случвало да попаднете на човек, на чиято дясна или лява ръка има завързан червен конец. Дали е бебе, или бременна жена, нормално младо момиче, или момче, няма значение - китката на всеки един от тях може да бъде обгърната в фино алено конче, даже и да не е Баба Марта. Защо, какво символизира аленият конец и каква е неговата магическа мощ?

Щит против заболявания

Всъщност суеверието за аления конец е толкоз антично, че е мъчно да се каже от кой момент тъкмо датират поверията за него. Старите хора са гледали на алената нишка към китката на първо място като на анумелет за здраве.

В предишното хората са го връзвали, с цел да защищават себе си и околните си от заболявания. Вярвали са, че носенето му гони злите духове, а че силата му противодейства на черните вълшебства. Червен конец се е слагал и на животните, с цел да бъдат здрави и да бъде годината плодородна. 

Неслучайно с гривна от червени влакна се окичват най-слабите и беззащитни създания - дребните деца, родилките тези, младите булки, по-възрастните. Вярвало се е, че аленият конец служи и като щит против злите очи, лицемерите и завистниците. Затова сее поставя и на хора с хубост, триумфи и благополучие, които могат да провокират злоба. 
                             

Кой връзва аления конец

Според поверието аленият конец би трябвало да се връзва от най-старата жена в къщата. Позволено е да се сложи и от друго лице с положителни и чисти намерения. Затова майката е най-честият избор. Когато се завързва конецът, би трябвало да се мисли единствено хубаво. Ако външен човек връзва червен конец, той може да вложи в него отрицателна сила и зли намерения. Затова не се предлага никой друго отвън дома, в случай че той не е доста непосредствен и обичен човек.

Какво значи, в случай че конецът се скъса

Според суеверието, в случай че конецът се скъса, значи, че притежателят му е бил урочасан и че е приел върху себе си нечия отрицателна сила. Скъсвайки се, тя избавя човек от злото.

По остарял български бит на Игнажден (20-ти декември) на всички в къщата би трябвало да се върже червен конец, с цел да ги пази от „ нечистите дни “ (периодът от Игнажден до Йордановден). Днес църквата отхвърля силата на аления конец, защото съгласно нея това е езическо поверие и опонира на каноните. 

На коя ръка се връзва аленият конец

Има значение и на коя ръка ще се върже аления конец. Според някои поверия на дамите би трябвало да се връзва на лявата, защото тази страна символизира женското начало, а при мъжете - на дясната, защото се възприема като знак на мъжествеността. Други настояват, че вързан на лявата ръка червен конец защищава притежателя си от зли вълшебства и неприятни очи, до момента в който в случай че се постави на дясната, го пази от личното му безразсъдство. Последователите на кабала споделят, че аленият конец е належащо да се връзва на лявата ръка, защото злото нападна постоянно от ляво.

А за какво червен?

Червеният цвят е знак на живота, на течащата във вените на индивида кръв. Олицетворение е на положителното и светлината, на силата, динамичността и силата, която всеки носи в себе си. Кръвта се свързва и руменината, която здравите хора имат, по тази причина се счита, че е знак и на здравето. Не на последно място, аленото е цвят, който е почитан и употребен в много религии, включително християнството, исляма, индуизма. На дясната китка връзват червен конец на неомъжени дами в индуистките храмове. Тази нишка се назовава моли. След като станат фамилни, и мъжете и дамите връзват моли на лявата си ръка.
                             

Червеният конец и кабала

Източната просвета кабала също се доверява на силата на аления конец. Според почитателите ѝ той е мощен енергиен канал, който има способността да въздейства върху ориста на човек, като се стреми да му оказва помощ в начинанията. Кабала твърди, че аленият конец се носи също, с цел да пази притежателя си от злото. Конецът би трябвало да се завърже на седем възела – толкоз са божествата, чиито сили ще защищават притежателя, като сега на завързването се изрича и специфична молитва. Ритуалът наложително се прави от непосредствен човек.

Сред известните персони, които следват упътванията на кабала и постоянно могат да бъдат видяни с червен конец саДеми Мур, Елизабет Тейлър, Линдзи Лоън, Мадона, Марая Кери, Парис Хилтън, Стела Маккартни, Деми Мур, Леонардо ди Каприо.
Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР